68 manieren om geld te besparen
Geld moet rollen, en het liefst jouw kant op. Daar moet je wel zelf voor zorgen. Is het niet door meer te verdienen, dan wel door meer - en slimmer(!) - te gaan sparen. Dat is makkelijker dan je denkt. Probeer deze 68 manieren om nu gelijk geld te besparen zonder een drastische wijziging in je levensstijl. Go, go, go!
1. Dagelijks verkoopmails/nieuwsbrieven in je inbox? Schrijf je uit! Je zult merken hoe weinig impulsaankopen je doet nu je niet meer dagelijks wordt verleid door kleding, beautyproducten en andere artikelen.
2. Vergeet de manicure en pedicure. Doe je nagels deze maand zelf. Maak er een leuk en ontspannen avondje van. Neem de tijd en zet een relaxed muziekje op.
3. Koop niet zomaar iets omdat het een koopje is! Heel wat mensen laten zich keer op keer verleiden door hoge kortingen en betalen eigenlijk meer dan ze van plan waren.
4. Maak minder tot geen spontane bezoekjes aan H&M, Primark of Action, tenzij je weet wat je wilt kopen. De kans is groot dat je met iets thuiskomt wat je niet nodig hebt en alleen maar hebt gekocht omdat het een koopje was.
5. Laat je haren knippen of verven door kappers in opleiding. Zeker goedkoper en soms zelfs gratis!
7. Stop met het kopen van flesjes water. Het is goedkoper en beter voor de planeet. Drink kraanwater. Veertig procent van de waterflessen wordt hiermee gevuld, dus waarom koop je dan eigenlijk nog water? Smaakt het slecht? Investeer dan in een waterfilter.
8. Schakel de verwarming, tv, computer en alle lichten uit als je niet thuis bent of gaat slapen. Deze is heilig!
9. Ben je lid van een sportschool maar ben je daar nooit te vinden? Schrijf je uit en doe je buik,- benen,- en billenworkout thuis met behulp van gratis fitness tutorials op YouTube. Wil je met gewichten trainen? Vul gebruikte petflessen met water en je hebt een perfect alternatief!
10. Voor de liefhebbers van de sportschool: neem daar een douche, dat bespaart je per jaar al heel wat water! Als je tenminste gratis kunt douchen in jouw sportschool.
11. Als je weet dat je een kledingstuk maar één of twee keer aandoet betekent dat maar één ding: niet kopen! Het is weggegooid geld.
12. Investeer in (kleding)items die je dagelijks kunt dragen, zoals een tas, een sjaal, een horloge, een paar laarzen, jeans of een jas, in tegenstelling tot jurkjes en trendy tops (waar je al genoeg van hebt).
13. Verkoop ongeopende beautyproducten via eBay, Marktplaats.nl of iets dergelijke. Je verkoopt ze binnen no-time!
14. Kijk je telefoonabonnement nog eens een keer goed na. Heb je wel zoveel belminuten en mb’s nodig? Zo niet, pas je abonnement aan en zorg ervoor dat je minder gaat betalen.
15. Zet kalenderreminders voor wanneer je de rekeningen moet betalen, zo voorkom je extra aanmaningskosten.
16. Neem, als het niet nodig is, geen taxi, maar ga met de bus, metro, tram of nog beter; ga op de fiets! Dat scheelt weer geld voor de sportschool!
17. Ga je op een avontuurlijke vakantie? Sommige dingen hoef je niet te kopen, maar kun je waarschijnlijk wel lenen van vrienden of familie. Denk aan een rugzak, kampeeruitrusting, een koffer, skibril, wandelschoenen et cetera.
18. Verkoop je gebruikte (studie)boeken via Marktplaats.nl, Facebook-groepen of Bol.com.
19. Tandpasta op? Nee hoor. Knip het einde eraf en je zult zien dat er nog genoeg in zit voor nog een week!
20. Twijfel je over iets? Neem bedenktijd. Ga een kop koffie drinken, kijk eens rond in andere winkels of slaap er een nachtje over. Blijf je maar aan die schoenen denken? Dan is het zeker de moeite waard om ze te kopen.
21. Voor het kopen van een appartement of auto maken de meesten een lijstje met voor- en nadelen. Doe dat ook bij andere investeringen, zoals tassen, schoenen en kleding.
22. Introduceer een AVG-monday. Maak op de maandagavond eten met aardappeltjes, vlees (of vega opties) en groenten. Lekker simpel, verrassend lekker en goedkoop.
23. Doe geen boodschappen als je honger hebt. Alles ziet er heerlijk uit en je zult ongetwijfeld artikelen in je winkelmandje gooien die je normaal gesproken nooit zou kopen. Eet eerst een appel of stuk ontbijt voordat je naar de supermarkt gaat. Het helpt enorm.
24. Doe elke dag aan het einde van de dag al het kleingeld in een spaarpot en gebruik dit later voor de boodschappen.
25. Koop minder eten. De gemiddelde consument gooit 25 procent van het eten weg dat hij koopt. Houd ook in de gaten wat je weggooit, zodat je hier rekening mee kan houden als je nog eens boodschappen gaat doen. Heb je overschot na het eten? Gebruik dit dan in je gerecht voor de volgende dag!
26. Goedkoop is niet altijd beter als het gaat om apparaten en grote aankopen. Die Dyson-stofzuiger is misschien nu duur, maar als hij voor de komende jaren meegaat is het het geld waard.
27. Nodig je vrienden thuis uit voor een drankje in plaats van in een café/restaurant. Voor twee wijntjes in een restaurant heb je een heel fles wijn uit de supermarkt! Thuis is het net zo knus én in tegenstelling tot een drukke kroeg kun jeelkaar wel verstaan.
28. Ben je een shopaholic én krap bij kas? Houd samen met je vriendinnen een kledingruilavond! Je kledingkast wordt niet alleen netjes opgeruimd, je krijgt er ook veel leuks voor terug zonder ook maar een cent te hebben uitgegeven. Goed bezig!
29. Vergeet Starbucks. Maak je eigen koffie in de ochtend en drink het thuis op of investeer in een reismok. Hartstikke hip tegenwoordig.
30. Ja, goede make-up highlighters zijn duur, maar niet getreurd; meng een beetje gouden of taupe oogschaduw met vaseline of kokosolie en breng het aan op je jukbeenderen. Nu heb je je eigen highlighter!
31. Start je eigen moestuintje! Niets beter dan je eigen groenten telen. Rustgevend, gezond én goedkoop.
32. Investeer in een goede zelfbruiner in plaats van bezoekjes aan de zonnebank of dure spray tans.
33. Shop niet als je moe, eenzaam, verveeld of kwaad bent. Je geld vliegt er zo door en daar krijg je zeker en vast nog spijt van…
34. Wees je bewust van waar je je geld aan uitgeeft. Breng je vaste lasten in kaart met de app Dyme. Het is gratis en loopt automatisch. Ook kan je de app de opdracht geven om onnodige abonnement in één stap op te zeggen.
35. Bak je eigen brood. Het kost je slechts zeventig cent per brood, je huis ruikt voortdurend heerlijk én je bespaart zo bijna tweehonderd euro per jaar.
36. Koop het huismerk in plaats van A-merken. Het is veel goedkoper en vaak zijn ze zeker zo lekker en goed.
37. Cash money, baby! Betalen met contant geld dwingt je om nog eens na te denken over je aankopen.
38. Koop niet voor elk huishoudelijk probleem een speciaal product. Google altijd naar goedkope, home made oplossingen. Misschien heb je het al in huis!
39. Maak je eigen (gezichts)scrub. Meng een beetje bruine suiker met je favoriete face wash. Et voilà, scrubben maar!
40. Erg lekker buiten de deur of in de kantine eten, maar niet heel erg goed voor je portemonnee. Breng je eigen lunch minimaal drie dagen per week mee naar school en/of je werk. Heerlijk zo’n boterham met kaas!
41. Verwijder Thuisbezorgd, UberEats en Deliveroo. Doe één of twee keer per week grote boodschappen en maak zoveel mogelijk je maaltijden zelf. Het bespaart je bakken met geld.
42. Plan je maaltijden per week aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt. Vergeet niet om een boodschappenlijstje te maken. Zo loop je niet doelloos rond in de supermarkt en voorkom je impulsaankopen.
43. Vergelijk prijzen van alles. Van een paar sneakers tot aan een autoverzekering. Er is altijd wel een korting, actie of deal te vinden.
44. Een andere gemakkelijke bespaartip: gooi een paar – gezonde - snacks in je tas voordat je naar het werk gaat. Zo grijp je minder snel naar de ongezonde snackautomaat. Niet alleen goed voor je portemonnee, ook voor de lijn!
45. Misschien kun je bij een andere provider wel minder voor je internet betalen? Vergelijken maar! Hetzelfde geldt voor verzekeringen.
46. Of wees lekker brutaal en bel ze op dat je ontevreden bent over de prijs. Een slimme verkoper biedt je een goedkopere deal aan.
47. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van producten in de supermarkt. Het zou zonde zijn als je meer dan de helft van een pak melk moet weggooien.
48. Houd je van lezen? Koop een e-reader; digitale boeken zijn goedkoper dan papieren versies.
49. Of koop tweedehandse boeken. Bij een kringloop tik je vijf boeken voor minder dan vijf euro op de kop.
50. Controleer regelmatig je auto; moet de banden opgepompt worden of het olie ververst worden? Deze kleine dingen kunnen aanzienlijk de levensduur van je auto verlengen.
51. Weet altijd hoeveel geld op je bankrekening staat en wat eraf gaat. Dit voorkomt dat je in het rood komt te staan. Zo houd je ook goed bij of er onterecht kosten afgaan.
52. Koop vliegtickets voor uitstapjes een tijd van te voren. Last-minute tickets zijn meestal duurder.
53. Laat je niet beïnvloeden door collega's, vriendinnen of influencers die altijd rondlopen met de nieuwste trend. Als het eigenlijk niet jouw stijl is, zal het ergens achterin je kledingkast verstoffen. Zonde van het geld!
54. Rook je? Tijd om te stoppen en hiermee klauwen met geld te besparen.
55. Alweer nieuwe schoenen kopen? De schoenmaker kan je oude schoenen weer zo goed als nieuw maken: wat schoensmeer, nieuwe zolen en je bent vertrokken voor nog een seizoen!
56. Koop niet steeds dure make-upkwasten, maar maak ze minstens elke week schoon. En gebruik geen dure brush cleaners hiervoor. Een druppeltje afwasmiddel en warm water is voldoende.
57. Zorg goed voor je kleding. Was ze juist, hang ze en vouw ze netjes op. Gooi ze niet op de grond of in je kledingkast. Zo blijven je kledingstukken mooier en hoef je dus minder vaak de stad in voor nieuwe shirtjes.
58. Eh sparen? Begin klein. Tien tot twintig euro elke maand is een goed begin. Laat het automatisch van je lopende rekening naar je spaarrekening afschrijven.
59. Woon je in een appartement? Vraag aan de buren om de internetkosten te delen. Iedereen geniet van het voordeel!
60. Probeer één dag in de week (of twee?) geen geld uit te geven.
61. Koop geen belegde broodjes als lunch, maar koop zelf de ingrediënten in. Het scheelt tientallen euro's per week!
62. Een geniale bespaartruc: zet een hoeveelheid geld opzij als je geld besteedt aan niet noodzakelijke dingen, zoals een fles wijn, een MAC-lipstick of een tweede shirtje met luipaardprint. Kun je dat niet veroorloven? Dan kun je ook geen Caramel Frappuccino halen. Dus dat.
63. Heb je ooit iets verzameld waar je nu helemaal niet meer na omkijkt? Verkopen!
64. Natuurlijke koudgeperste avocado-olie doet wonderen op een droge huid en een grote fles duurt eeuwig. Gebruik het in plaats van dure moisturizers die ook nog eens vol zitten met chemicaliën.
65. Cadeautjes inpakken? Maak uniek inpakpapier van oude magazines en kranten en doe er een gekleurd lint omheen. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, het is ook nog een superorigineel!
66. Was je kleren met koud water in plaats van warm. Dit scheelt enorm veel energie en moderne wasmachines doen hun werk evengoed met koud water. Nog een energiebesparende tip: gebruik zo min mogelijk de droger en laat je kleding drogen in de buitenlucht. Doe wel eens per week een kookwas om vetluis te voorkomen!
67. Een nieuwe bos bloemen? Giet een scheutje wodka in het vaaswater. Dit verlengt de levensduur.
68. Tot slot: wees financieel onafhankelijk. Zelfs als je partner meer geld verdient. Zorg voor je eigen geld en maak er geen gewoonte van om alles te kopen wat je hartje maar begeert. Enjoy the little things!