Op welke leeftijd zijn we het (on)gelukkigst?

De maatschappij door Anjali

Het leven is niet altijd makkelijk, en soms zijn we minder gelukkig dan op andere momenten. Maar op welke leeftijd voelen we ons het meest en minst goed?

Gelukkige periode

Duitse onderzoekers gebruikten data van maar liefst 443 verschillende studies waarbij in totaal meer dan 450.000 mensen deelnamen. Hieruit konden de onderzoekers afleiden wat de meest blije jaren in ons leven zijn, en dat blijkt vanaf 9 jaar oud tot 84 jaar oud te zijn. Dat klinkt heel breed, en dat is het ook. Toch zijn we het gelukkigst rond ons negende levensjaar, waarbij dat gevoel rond ons zestiende jaar een dieptepunt bereikt. In de tientallen jaren daarna worden we beetje bij beetje weer blijer, maar pas rond ons zeventigste blijkt er weer een piek te komen. Ook na dit levensjaar krijgen we weer te maken met een gelukkigheidsdip, die ons tot ons 85e levensjaar zal bijhouden.

Kindertijd tot pensioen

Rond je negende ben je dus het meest content met je leven. Dat is volgens psychologen een gevolg van een zorgeloze kindertijd, en je wordt nooit meer zo tevreden als dat je toen was. Dat het in de volgende zeven jaar wat minder gaat, heeft te maken met dat het geluk en de zorgelooshied van de kindertijd vervangen wordt met adolescentie. Je verandert zowel fysiek als mentaal, krijgt verantwoordelijkheden en krijgt te maken met sociale uitdagingen: we kunnen snel onzeker worden van het onbekende.

Als we hier dan rond ons zestiende doorheen zijn, blijven we jarenlang stabiel in de gelukscurve. We leren onze weg door het volwassen leven te leiden en kunnen soms wat minder gelukkig zijn, maar we richten ons sneller op grote en belangrijke pijlers, zoals het halen van een diploma, het kopen van een huis, een promotie op werk, samenwonen of een gezin stichten. Wanneer we ons hierop richten, krijgen we hoop in een goede toekomst, wat meespeelt in de gemoedstoestand en het niveau van gelukkigheid van een (jong)volwassene.

Rond de veertig jaar is een lichte piek te zien, maar al snel zitten we weer op hetzelfde niveau. Pas nadat we ons vijftigste levensjaar ingegaan zijn worden we weer gelukkiger, waarbij je rond je zeventigste het grootste hoogtepunt meemaakt.

Dat het geluksgevoel na ons zeventigste weer afneemt heeft te maken met de mate van eenzaamheid die we rond die leeftijd meemaken. Ook de gezondheid van mensen in deze leeftijdscatergorie gaat achteruit, en dat speelt ook een grote rol.