‘Rejection therapy’: dit moet je erover weten

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Afgewezen worden is nooit leuk. Soms kunnen we ons laten tegenhouden door de angst voor afwijzing. Dat is soms nogal zonde, want dan lopen we misschien dingen mis. Wil jij van jouw angst voor afwijzing af? Dan moet je volgens TikTok 'rejection therapy' proberen. Dit is wat je erover moet weten.

Lees ook: 35 positieve affirmations die je dagelijks kan gebruiken

Wat is rejection therapy?

Rejection therapy is de nieuwste TikTok oplossing voor afwijzingsangst. Je stelt jezelf bloot aan situaties waarin je te maken kan krijgen met afwijzing of gekke blikken van mensen. Het doel hiervan is dat je jezelf zo vaak confronteert met afwijzing dat je angst ervoor verdwijnt. TikTok staat vol met video's van mensen die zichzelf in ongemakkelijke situaties plaatsen in de naam van rejection therapy. Soms pakt dit heel lachwekkend uit, maar soms brengt het ook hele mooie dingen met zich mee. Zo schreef een vrouw zich in voor Harvard, met de verwachting dat ze afgewezen zou worden, maar dit bleek helemaal niet het geval.

@maureensmarketing

Zo doe je aan rejection therapy

Om deel te nemen aan deze gekke trend, is het simpelweg de bedoeling dat je iets doet met het doel om afgewezen te worden. Je doet dus iets geks en gedurfds met de verwachting dat je afgewezen gaat worden. Het idee is dat als je dit vaak genoeg doet, je niet meer bang zult zijn voor afwijzingen, gekke blikken of uitgelachen worden. Rejection therapy is geen officiële vorm van therapie. Wel heeft het iets weg van exposure therapy. Als je deze techniek wil proberen, raden we aan om jezelf niet gelijk in hele enge situaties te gooien. Begin juist met kleine, haalbare uitdagingen die je lichtelijk uit je comfort zone halen. Zo kan je een vreemde om hulp vragen of je crush een compliment geven. Dit soort milde oncomfortabele situaties helpen jou bij het zetten van babystapjes in de goede richting. Doe dit regelmatig, misschien zelfs een paar keer per week. Verwerk deze momenten vervolgens door erover te schrijven in een dagboek of door erover te praten met vrienden. Beschrijf hoe je je voelde in het moment en wat je ervan geleerd hebt. Vergelijk ook je verwachtingen met de daadwerkelijke uitkomst. Hierdoor leer je ook weer iets nieuws over jezelf en de mensen om je heen.

Hoe effectief deze techniek is zal verschillen per persoon. Hoe angstig je al bent van jezelf kan een grote rol spelen in hoe lang het zal duren totdat de therapie effect zal hebben. Maar het een keer proberen kan zeker geen kwaad, wie weet wat het leven je brengt als je gedurfd bent!