Dit is wat het hebben van geheimen met je doet
Het hebben van een geheim is niet leuk. Je houdt iets achter bij een ander die jou vertrouwt, het geeft onrust in je hoofd en het gaat vaak een eigen leven leiden. Het doet meer dan je denkt. Voor zowel de persoon die iets geheim moet houden als degene die achter een geheim komt.
Lees ook: Stress over andermans mening over jou? Doe dan dit
Een geheim
Iedereen heeft geheimen. Soms onschuldig, zoals een verrassingsfeestje voor een vriendin of een bedacht huwelijksaanzoek en soms ernstiger. Wanneer je bijvoorbeeld informatie verbergt omdat je bang bent voor negatieve reacties van anderen. Zo’n geheim bewaar je uit bescherming van jezelf of anderen. Je persoonlijkheid is verbonden met geheimen. 20 tot 30 procent van de bevolking behoort tot de zogeheten self-concealers: sociaal-angstige mensen die zich meer dan anderen druk maken om hun slechte eigenschappen en vooral wat anderen daarvan vinden. Ook leeftijd speelt een rol bij het ontwikkelen en bewaren van een geheim. Als je wat ouder bent, heb je meer dingen meegemaakt waardoor je vaak meer geheimen hebt dan jongeren. Ook vinden ouderen hun geheim meer belastend, omdat ze er al langer mee rondlopen. Hoe langer je een geheim met je meedraagt hoe groter de kans is op piekeren.
Invloed van het bewaren van geheimen
Een geheim is informatie die je met opzet niet deelt met anderen. De reden van dat geheim bepaalt wat voor effect het heeft op jezelf en de omgeving. Het schept een band tussen mensen (als je samen een geheim bewaart) en zolang andere mensen niets van het geheim weten, houd jij de controle over de situatie. Negatieve effecten gaan vooral over degene die het niet weten en de gevolgen ervan op jezelf: het nut van het hebben van een geheim is dat de ander niet weet wat de werkelijkheid is. Dat is soms beter, maar zelf kun je er aan onderdoor gaan. Je hebt nergens plek om gevoelens als schaamte, schuld of angst te delen met anderen en bent moe dat je telkens op je woorden moet letten. Dat geeft toch verlies van spontaniteit en jezelf zijn. Niet heel fijn. Ga bij jezelf dus eens na of en wanneer je het wil vertellen.
Wat te doen?
Het is een lastige keuze als je moet bepalen of je een geheim bewaart of opbiecht. Het verschilt namelijk per persoon. Wat we wel weten is dat het delen van geheimen veel positieve effecten kent. Voor je gezondheid en een vertrouwde en intieme relatie met de ander. Een voorbeeld hiervan zijn donorkinderen. Uit een onderzoek blijkt dat er bij donorkinderen meer psychologische schade komt door de geheimhouding dan van de donorconceptie zelf. Soms is het dus echt beter om je uit te spreken, aangezien je dingen soms groter maakt in je hoofd dan ze in werkelijkheid zijn en omdat je ook aan de ander moet denken. Hoe moeilijk het misschien ook is.