Duurzaam van A naar B: zo doe je dat!

Reizen door Djamila

We willen allemaal bijdragen aan een betere wereld en daarom is het een goed idee om te kijken wat in je leven je wat meer kunt verduurzamen. Naast duurzamer eten en kopen, kun je ook kiezen voor duurzamer vervoer. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om minder te vliegen, maar ook binnen je eigen directe omgeving kun je kiezen voor een duurzamere wijze om van A naar B te komen. In dit artikel vertellen we je alles over duurzame manieren om jezelf te verplaatsen.

Actief blijven

Ten eerste is het ontzettend belangrijk om lekker actief te blijven en waar het kan de fiets te pakken of lekker te gaan lopen. Kies bijvoorbeeld voor een handige bakfiets, zodat je ook makkelijk voldoende spullen mee kan nemen. Niet alleen help je hiermee de aarde een beetje, maar zorg je er ook voor dat je zelf op dagelijkse basis voldoende beweging hebt.

Carpoolen

Carpoolen is al jaren een populaire manier om goedkoop en duurzaam bijvoorbeeld naar je werk te komen. Heb je meerdere collega’s in de buurt die allemaal dezelfde kant op moeten en ook allemaal rond dezelfde tijd weer terug naar huis willen? Rijd in dat geval lekker samen. Pik mensen op op een handig punt. Als jullie echt dicht bij elkaar wonen kan iemand gewoon met de auto langs de huizen komen rijden, maar verspreid door ons land vind je ook verschillende carpoolpunten, waar je je auto achter kunt laten en samen lekker verder kunt rijden.

Elektrische alternatieven

Je vindt steeds meer elektrische alternatieven van populaire vervoersmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de elektrische fiets, de elektrische fatbike en de elektrische step. Deze dingen gaan lekker snel en het kost niet al te veel moeite om jezelf erop voort te bewegen. Bovendien zijn ze een stuk duurzamer dan een auto op benzine en ben je in de binnenstad er een stuk sneller mee dan een auto, omdat je gewoon over de fietspaden kunt rijden en tussen de auto’s heen kunt manoeuvreren. De elektrische step kan ook nog eens makkelijk ingeklapt worden, waardoor je hem bijvoorbeeld gemakkelijk mee kunt nemen op de trein.

OV

Tot slot is het OV een ontzettend duurzame keuze. Veel mensen kiezen er om die reden voor om in plaats van met het vliegtuig of de auto, met de trein op vakantie te gaan. In ons land is het OV ook goed geregeld, waardoor je makkelijk overal kunt komen. OV is duur, dat geven we toe, maar een auto is duurder en bovendien kun je in Nederland verschillende interessante abonnementen afsluiten, waardoor jouw reisgedrag uiteindelijk toch nog best voordelig uit kan vallen. Een goeie om dat even zorgvuldig uit te zoeken!