Heb je last van heimwee als je op reis bent? Zo ga je ermee om

Reizen door Claire

Je hebt er hard voor gewerkt, lang naar uitgekeken en voor gespaard: je vakantie. Heerlijk even weg van je dagelijks leven en personen om je heen, maar dan kruipt het vervelende gevoel dat je liever niet hebt als je op vakantie bent: heimwee. Dit is wat je er tegen doet.

 

Wat is heimwee en wie heeft er last van?

Heimwee is het gemis van een thuissituatie en wordt vaak gekoppeld aan kinderen. Verhalen van kinderen die midden in de nacht opgehaald worden van het logeren, omdat ze krijsend naar hun ouders schreeuwen of juist hun bedje thuis missen. Dit is heel erg vervelend. Niet alleen kinderen hebben er last van, ook volwassenen krijgen last van heimwee. Zo’n 93 procent van de Nederlanders om precies te zijn, megaveel toch? Je bent dus ècht niet de enige als je er last van hebt.

 

Wat merk je?

Heimwee zorgt soms voor vervelende klachten. Voor sommigen is dit mentaal, zoals gevoelens van verdriet, eenzaamheid, onveiligheid, lusteloosheid en angst en voor anderen fysiek. Zij worden misselijk, krijgen hoofd-en buikpijn, slapen slecht en ervaren stress. Het is een emotionele reactie van je lichaam op het verlaten van je vertrouwde omgeving. Hoe erg je last hebt, hangt af van je persoonlijkheid. Ben je niet heel sociaal, minder flexibel of iemand die graag alles onder controle en vaste routines heeft, dan heb je sneller last van heimwee.

 

Verhelpen of verminderen

Mocht je nu met rode ogen aan het strand liggen of huilend in slaap vallen, er zijn meerdere dingen die het wellicht helpen verminderen. Dit zijn de voorbeelden.

Wel doen

  • Zorg voor afleiding: meestal krijg je op de stille momenten last van heimwee, logisch omdat je dan vaak alleen bent en niet veel anders te doen hebt. Plan leuke dingen in die je niet aan huis doen denken. Maak een bergwandeling of feest mee tot de late uurtjes. Zonde om alleen maar aan het strand te liggen, toch?
  • Praat erover en deel het met anderen: het heeft geen zin om het nare gevoel steeds op te kroppen. Je voelt je er eenzamer door en maakt het alleen nog maar erger. Vertel aan anderen dat je hiermee rondloopt en zie dat er begrip voor je is. Waarschijnlijk ben je niet de enige en heb je de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen. Niks is fijner dan je niet alleen te hoeven voelen. 

Niet doen

  • Jezelf afsluiten van je omgeving: doe gewoon mee met de rest. Zo voorkom je dat je helemaal vereenzaamd in je hotelkamer of hostel. Dat wil je toch ook niet?
  • Thuis verheerlijken: dit maakt je alleen nog maar verdrietiger en maakt de drang naar huis groter.  

 

Hopelijk helpt dit om je een beetje beter te voelen. Blijf positief, vaak gaat heimwee na een paar dagen over. Verken de omgeving en doe de dingen die je leuk vindt. Je bent er nu eindelijk, maak er dus een mooie tijd van. Naar huis ga je uiteindelijk toch wel.

Lees ook: Zo overleef jij je vakantie met je vrienden

Bron: Cosmopolitan.com | maxvakantieman.nl | etos.nl Beeld: istockphoto