Europese dag van de nationale parken: bezoek dit weekend deze nationale parken

Vrije tijd door Juliët

Vandaag is het de Europese dag van de nationale parken. Bezoek een van de volgende parken. Wat dacht je van de Dolomieten in Italië of Jotunheimen in Noorwegen. De keuze is reuze. Waar ben jij van plan om heen te gaan?

Deze nationale parken moet je bezoeken

1. Dolomieten (Italië)

Italië is en blijft toch wel een heel bijzonder vakantieland. De Dolomieten vormt een prachtig natuurgebied. Dit nationale park bestaat uit een bergachtig landschap die de actieve kriebels naar boven brengt, maar ook het ontspannen en optimaal genieten van alle rust en ruimte. De Dolomieten zijn het Zuidelijke deel van de Alpen. Geniet van de steile rotsen, besneeuwde bergtoppen, gletsjers en groene landschappen. Het hoogste punt is maar liefst 3343 meter. Dit is de bergtop van Marmolada.

2. Jotunheimen (Noorwegen)

Heb je ooit al eens gehoord van de Jotunheimen in Noorwegen? Dit nationaal park staat ook wel bekend als de 'Home of the Giants'. Deze naam krijgt die niet zomaar, want je vindt verschillende bergtoppen die reiken tot grote hoogtes. Zo is Galdhøppigen de hoogste berg in Noorwegen met een hoogte van 2469 m. Naast de bergtoppen vind je er ook watervallen, rivieren, diepe meren en gletsjers. Een echte speeltuin voor natuurontdekkers. Leef je uit in dit park door te raften, ijsklemmen, kanoën, wandelen of te fietsen.

3. Teide Nationaal Park (Tenerife)

Als we het hebben over het grootste eiland van de Canarische eilanden, dan is het wel Tenerife. Als natuurliefhebber kun je op Tenerife de natuurlijke schoonheid opzoeken. Er is namelijk veel natuur te vinden. Zo is de ruige kant van het eiland zeker het bezoeken waard. Denk aan de vulkanische bergformaties vol kraters en vulkanen, maar ook wijngaarden en rivieren. In het voorjaar zijn er vooral felle kleuren te vinden en in het najaar droge vlaktes. Het nationale park zal je verrassen.

4. Cairngorms Nationaal Park (Schotland)

We zijn alweer aangekomen bij het Cairngorms Nationaal Park. Dit ligt in het hart van de Schotse Hooglanden. Van kastelen tot een prachtig natuurgebid. Je ziet overal ruige rotsen en steile kliffen, maar er zijn ook vlaktes die gevuld worden met bloemen. Van fietsen tot kanoën, je kan er van alles doen. Het nationale park is echt dep lek voor natuur- en sportliefhebbers. Er zijn zelfs nog een aantal lokale dorpen in de buurt met historische bezienswaardigheden. Ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Vervelen doe je je niet.

5. Beierse Woud (Duitsland)

Mooie omgevingen kun je ook dicht bij huis vinden. Denk maar aan Duitsland. We hebben het dan over het Beierse Woud. Met veengebieden, beschermde bossen en bergtoppen kun jij je actieve vakantie beginnen. Er zijn allerlei verschillende wandelpaden die je kunt afleggen. Dit middelgebergte loopt langs de grens met Tsjechië en valt onder een van de mooiste natuurgebieden in Dutitsland.