Dit is hoe kleine rituelen je dag bijzonder maken

Vrije tijd door Maya Luz

Je dagelijkse routine aanpassen is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan het het wel waard zijn. Een dagelijks ritueeltje toevoegen aan je routine kan ervoor zorgen dat je dag een stuk specialer voelt. Dit is hoe je dit kunt doen.

Lees ook: Dit is waarom het oké is om een dagje niks te doen

Rituelen in je gezin of relatie

Het hebben van kleine ritueeltjes met je familie of partner kan heel goed zijn voor jullie band. Het toevoegen van een eigen ritueeltje is erg persoonlijk en voelt als iets dat alleen voor jullie samen is. Het ritueeltje hoeft helemaal niet uitgebreid te zijn. Jullie kunnen bijvoorbeeld een traditie toevoegen aan jullie avondeten. Leuke voorbeelden zijn altijd dankbaarheid uitspreken voor iets voordat jullie gaan eten, of eerst proosten voordat jullie gaan eten. Een ritueeltje voor koppels kan bijvoorbeeld zijn dat jullie elkaar altijd kussen voordat jullie elkaar verlaten voor de dag. Een date night kan ook een ritueeltje zijn. Ga bijvoorbeeld altijd naar hetzelfde restaurant of naar het restaurant waar jullie eerste date plaatsvond.

Het verschil tussen rituelen en routines

Rituelen en routines hebben iets met elkaar gemeen. Namelijk dat je het altijd, standaard doet. Het verschil zit 'm in de betekenis. Een routine voer je uit omdat het zo moet, een ritueel heeft een persoonlijke betekenis. Je doet iets op een bepaalde manier omdat dat voor jou goed voelt. Zo kan het een ritueeltje zijn om altijd eerst je tanden te poetsen en daarna pas te gaan douchen. Als dit toegevoegde waarde biedt voor jouw dag, dan is het een ritueel.

Hoe je een ritueel implementeert in je dag

Een nieuwe stap toevoegen aan je dagelijkse routine klinkt misschien als veel werk. Maar dat is natuurlijk niet wat een ritueel hoort te zijn. Het is iets dat je doet omdat het voor jou betekenisvol is. Kijk eens goed naar je huidige dagelijkse routine en sta eens stil bij de dingen die je standaard doet en waarom je het doet. Doe je het omdat het nuttig is, of omdat het fijn is. Is dat tweede je antwoord? Dan is het eigenlijk al een ritueel. Om ergens echt een ritueel van te maken, moet je het consistent blijven herhalen. Zo wordt het per keer dat je het doet steeds betekenisvoller. En vergeet niet dat rituelen kunnen veranderen. Ze bewegen met jou en jouw leven mee. Als ze niet meer in je leven passen, is er ruimte voor verandering.