Dit is waarom het oké is om een dagje niks te doen

Vrije tijd door Maya Luz

Een dagje helemaal niks doen, hoe lekker klinkt dat. Je houdt je even nergens mee bezig: geen werk, geen studie, geen huishoudelijke klusjes, helemaal niks. Zo'n dagje luieren klinkt als iets dat je eigenlijk niet moet doen, maar het is juist oké om af en toe een dagje in rustmodus door te brengen. Dit is waarom.

Lees ook: Wow! Zoveel calorieën zou je verbranden tijdens het kijken van een horrorfilm

Je kan achteraf gemakkelijker problemen oplossen

In het dagelijks leven lopen we allemaal tegen problemen aan. Soms zijn het grote problemen, soms gaat het om kleinere dingetjes. Het oplossen van problemen kan soms erg overweldigend voelen. Juist op dit soort momenten is het goed om af en toe even een stapje terug te nemen. Sluit jezelf even helemaal af van het probleem en doe even helemaal niks. Hierdoor kun je achteraf weer met een frisse blik naar de situatie kijken. Het nemen van een goede pauze zorgt er ook voor dat je logischer na kunt denken en gemakkelijker keuzes kunt maken.

Het is goed voor je creativiteit

Als je je brein even laat afdwalen, is de kans dat je op een goed idee komt een stuk groter. Je zal altijd zien dat je op je beste ideeën komt op de momenten waarop je het niet verwacht. Wanneer je last hebt van een creatieve blokkade, kan het dus juist goed zijn om even een dagje niks te doen. Wie weet komt je volgende idee dan wel aanwaaien.

Het is goed voor je humeur

Het dagelijks leven is stressvol. Je moet veel doen en er zijn veel mensen die verwachtingen hebben. Pff, wat een energie kost dat. Door de stress die dit veroorzaakt kan je minder goed gaan slapen en word je na verloop van tijd minder vrolijk. Een tekort aan slaap doet niemand goed. Een dagje niks doen dient als een extra moment van rust. Dit kan echt wonderen doen voor je humeur. Geniet even van je rustmomentje, je hebt het verdiend.

Niks doen is juist goed voor je productiviteit

Dit klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar een dagje niks doen is juist goed voor je productiviteit. Als je te lang achter elkaar productief probeert te zijn, verlies je je focus. Hierdoor duurt het langer om bepaalde dingen te doen en ben je dus minder productief. Regelmatig pauzes nemen zorgt ervoor dat je je focus kan behouden. Na je dagje niks doen kun je dus weer met volle concentratie aan het werk.