Zo kom je van je Facebook-verslaving af
Jouw motto ‘een dag niet op Facebook is een dag niet geleefd’ is heilig voor je. Het gaat zelfs zo ver dat je in het echte leven bij alles wat je leuk vindt ‘like’ schreeuwt en je naast je 1723 vrienden en dertig fotoalbums enorm hysterisch wordt als blijkt dat je een relatiestatusupdate (is dat überhaupt wel een woord?) hebt gemist. Het is tijd voor een interventie. Week je vingers los van dat toetsenbord en vergeet vanaf nu de woorden ‘timeline’ en ‘nieuwsoverzicht’. Doorloop deze fases en je bent zo van je Facebook-verslaving af.
Fase 1: Vraag jezelf af wat het doel is van Facebook gebruiken
Waarom ben je ooit begonnen aan Facebook? Tja, iedereen deed het en je wilde niet achterblijven. Oké, fair enough, maar vraag jezelf eens af wat jouw Facebook-doel is. Blijf je graag in contact met vrienden die je tijdens je wereldreis hebt ontmoet of zit je uit pure wanhoop elke dag drie uur je nieuwsoverzicht te checken omdat je geen zak te doen hebt?
Dat maakt nogal wat uit. Als het eerder een gewoonte is geworden dan dat je echt bent geïnteresseerd in het hele Facebook-gebeuren, dan is dat patroon moeilijker te doorbreken dan wanneer je alleen chat met vrienden die je weinig ziet. En gebruik je Facebook alleen maar om te laten zien wat voor fabulous leven je leidt, dan is het helemaal tijd om aan de bel te trekken. Je digitale imago mag nooit zwaarder wegen dan wat er daadwerkelijk in jouw leven gebeurt.
Fase 2: Beperk jezelf
Als je eenmaal weet waarom je graag op Facebook zit, ga dan ook bij jezelf te rade of je het ook echt nodig hebt. Want is het echt belangrijk om te weten dat je vriendin een vertraging heeft van vijf minuten en daardoor chagrijnig is? Of dat je overbuurvrouw, die thuismoeder is, uit pure verveling haar hondje een grappig hoedje heeft opgedaan? Precies.
Het is logisch dat je graag op de hoogte blijft van nieuwtjes, maar aan het gros van alle info die je op Facebook vindt, heb je drie keer niks. Ja, het is leuk dat veertig mensen je foto liken, maar wat heb je eraan? Het triggert je alleen maar om nog leukere statussen en foto’s te uploaden en zo gaat het cirkeltje steeds maar door. Als je beste vriendin ten huwelijk wordt gevraagd of je neefje geboren is, wordt jij echt wel meteen op de hoogte gesteld. Echt belangrijk nieuws, daar bellen je vrienden wel voor. Al die andere bijzaken zouden niet zo’n grote plek in je leven moet innemen, want het doet er vaak niet eens echt toe. Echt niet. Beperk jezelf dus in wat je nog liked en deelt op Facebook. Maak maar één album aan waar je maximaal twintig foto's in zet. Like niks meer en werk je status nog maar één keer in de twee/drie dagen bij. Laat je brein langzaam wennen aan het feit dat je Facebook niet langer nodig hebt.
Heel knullig en een tikkeltje kinderachtig, maar stel voor jezelf een schema op. Zweer Facebook tijdens je werk in ieder geval helemaal af. Het leidt alleen maar af en je baas zal er blij mee zijn dat je er niet meer zo vaak op zit. Verwijder ook de app van Facebook op je telefoon en pak een krantje als je terug naar huis moet reizen. Spreek met jezelf af dat je na het eten een halfuurtje op Facebook mag en leg daarna ook echt je laptop of telefoon weg.
Vertel tot slot iemand die je vertrouwt over je plan en schema. Hij of zij kan af en toe een oogje in het zeil houden en als je het lastig vindt om je aan je eigen gemaakte afspraken te houden, kun je het tenminste nog met iemand delen. Diegene kan je er dan doorheen slepen waardoor het een stukje makkelijker voor je wordt.
Fase 4: Vervang Facebook
Als je stopt met Facebook zul je zien dat je ineens zeeën van tijd over hebt. Gebruik deze ‘extra’ minuten om te doen wat je altijd hebt willen doen. Beginnen aan je eigen boek, de vakantiefoto’s van vorig jaar inplakken of ga lekker sporten. Kun je de verleiding om het web op te gaan toch niet weerstaan? Kies dan een paar websites uit die je in plaats van Facebook kunt bekijken. Maak je eigen prikbord op Pinterest of ga allerlei modewebsites af om inspiratie op te doen voor je eigen garderobe. Verwijder ook je Facebook als homepage en ook uit je internetgeschiedenis. Zo springt je browser niet gelijk op Facebook als je alleen maar de ‘f’ in de zoekbalk tikt.
Heb je Facebook zo ingesteld dat je direct aangemeld wordt zodra je internet opstart? Maak dit dan ook ongedaan. De verleiding wordt op deze manier alleen maar kleiner en als je er niet continu mee geconfronteerd wordt, is het veel makkelijker om vol te houden. Enne, in plaats van dat je de status van je vriendin liket omdat ze aan het bankhangen is, kun je ook gewoon naar haar toe om met haar mee te doen. Je hebt tijd over zodra je Facebook hebt afgezworen!
Fase 5: Cold turkey stoppen
Dan is het toch echt tijd, je moet stoppen. Helaas bestaat er voor de Facebook-verslaving niet zoiets als een nicotinepleister, dus het wordt cold turkey: direct kappen met Facebook. Je zal misschien enorme last krijgen van ontwenningsverschijnselen - iedereen post ineens allemaal leuke dingen op Facebook, zul je zien - maar negeer deze door je aandacht op andere dingen te richten. Zoek afleiding en vraag een vriendin om met je mee af te kicken. Gedeelde smart is halve smart! Je bent alleen nog maar één klik verwijderd van het definitief uitschrijven op Facebook. Yes, you can!
Vind jij jezelf ook verslaafd aan Facebook? Wat doe je eraan om minder op Facebook te zitten?