Met deze website check jij of je favoriete kledingmerk duurzaam is
Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic en dat is maar beter ook. Door bewuster om te gaan met de manier waarop wij dingen kopen en gebruiken, kan elk van ons al een heel verschil maken. Ook op het gebied van kleding willen we best duurzamer consumeren, maar hoe dan precies? Wil jij weten hoe duurzaam de kleding is die jij koopt, en welke kledingmerken nou echt duurzaam zijn? Daar is een handig foefje voor.
Lees ook: Dit zijn de must see Netflix-docu's over de kledingindustrie
Good on You
De website die je kunt raadplegen voor het checken van de duurzaamheidsscore van jouw favoriete kledingmerk heet Good on You (voormalig Rank a Brand). Deze website heeft inmiddels beoordelingen over zo'n 2.200 kledingmerken. Grote kans dat jouw favoriete modeketens er dus ook bij staan. Good on You doet onderzoek naar kledingmerken en maakt aan de hand daarvan duurzaamheidscores. Hiermee kun je dus op een simpele manier checken hoe duurzaam de kleding is die jij koopt. De duurzaamheid is onder te verdelen in 5 soorten scores: van 'we avoid' als laagste score tot aan 'great,': de hoogste score. Daartussen bevindt zich nog 'not good enough,' 'it's a start,' en 'good.' Ook geeft de website uitgebreide informatie waarin ze aangeven waarom het oordeel gegeven is. Good on You verdeelt de gegeven informatie over de categorieën 'planet', 'people' en 'animals.' Je leest dus uitgebreid over hoe duurzaam een kledingmerk is en aan de hand hiervan kan je dus voor jezelf beslissen of je een product van dit merk wilt kopen.
Great-label
Het label 'great' is vaak gegeven als een kledingmerk transparant is over hun werkwijze met betrekking op duurzaamheid en openlijk deze werkwijze probeert te verbeteren. Als jouw favoriete kledingmerk een Great-label scoort, laat dat zien dat zij hun ecologische voetafdruk enigszins proberen te verbeteren en relatief goed scoren op de gebieden 'people', 'planet' en 'animals.' Voorbeelden van kledingmerken die een 'great' scoren, zijn bijvoorbeeld Outland Denim en People Tree.
We avoid-label
Als een kledingmerk het E-label scoort, dan scoort dit merk de laagst mogelijke score als het gaat om arbeids,- klimaat,- en milieuomstandigheden. Van deze merken met een E-label is vaak geen concreet beleid bekend als het gaat om duurzaamheid. Dit betekent niet direct dat zij zich definitief bezighouden met onethische praktijken, maar eerder dat ze minder transparant zijn over hoe zij omgaan met duurzaamheid. Gegevens over arbeidsomstandigheden en milieuregulaties zijn dus onbekend en dit zorgt natuurlijk voor vraagtekens. Want waarom heeft een groot merk een reden om zijn of haar productieomstandigheden achter te houden?
Luxer is niet altijd beter
Wat duidelijk is als je de website van Good on You checkt, is dat luxe niet altijd garant staat voor duurzaamheid. Vaak gaan we ervanuit dat hoe luxer een merk is, hoe beter de kwaliteit en dus ook hoe beter de productie. Dit is dus niet altijd het geval. Zo zijn er veel luxere merken, waarvan we vaak vanuit gaan dat die onder betere werkomstandigheden gemaakt zijn gezien de prijs die we betalen. Maar niks is minder waar. Sommige luxemerken scoren zelfs slechter op de lijst van duurzaamheid dan grote winkelketens die kleding voor een goedkopere prijs verkopen. Zo heeft het merken als Ted Baker en Marc Jacobs een score van 'Not good enough' en Hermès, Moschino staat zelfs op het 'We Avoid' lijstje.
Good on You heeft ook een app, waarmee je makkelijk kan checken hoe duurzaam een kledingmerk is. Ideaal dus als je aan het shoppen bent en je bent benieuwd naar hoe duurzaam datgene is wat je op dat moment wilt kopen. Niet alleen is het interessant om te weten hoe bekende merken tegenover duurzaamheid staan, ook kan je door deze website te gebruiken zelf ook bewuster worden van waar jij je geld aan uitgeeft.