Waarom knopen bij mannen rechts en bij vrouwen links zitten

Mode & trends door Laura

Misschien heb je je het altijd al afgevraagd, misschien is het je nog niet eerder opgevallen. De knopen bij mannenkleding zitten rechts en bij vrouwen links. Waarom is dat nou precies? Wij doken de geschiedenisboeken in voor je.

Victoriaanse tijd

De ‘knoopjesregel’ wordt namelijk al eeuwen nageleefd door klerenmakers van Wibra tot Chanel. Het komt namelijk uit de Victoriaanse tijd. Je weet wel: de 19e eeuw van hoepelrokken en korsetten. Mannen droegen parmantige 3-delige pakken en vrouwen droegen korsetten met daarover laag na laag. Die onderjurken hadden allemaal knoopjes. Je snapt wel, voor de dames in de bovenklasse was het nogal een heel karwei om zichzelf aan te kleden. Daarom hadden ze meerdere kamermeisjes die dat voor hen deden. Exact: dus moesten de knopjes gespiegeld erop worden genaaid om de kledingmeisjes het wat gemakkelijker te maken.

Statussymbool

Knopen waren in die tijd duur. Het hebben van knopen in plaats van touwtjes op je kleding werd gezien als een symbool van status en rijkdom. Als 'gewone vrouw' was het al heel wat als je knopen droeg. Moet je nagaan toen de rijkste vrouwen hun knopen opeens aan de andere kant lieten naaien. Kledingmeisje of niet, het ‘gewone’ volk wilde er ook net zo chic bij lopen, dus naaiden ze de knopen ook op de linkerkant van hun kledij. Toen er steeds meer kleding voor de massa werd gemaakt, zetten de naaisters de knopen bij vrouwen ook aan de linkerkant zodat de minderbedeelden de rijke dames konden copycatten.

Tegenwoordig heeft het nog één voordeel: je kunt gemakkelijk mannenblouses van vrouwenblouses onderscheiden. Scheelt weer een miskoop.

Weer wat geleerd!

 

Lees ook: 10 tips om geld te besparen op kleding