Het carnivoor dieet: hoe gezond is het?
Plantaardig eten is nu heel populair, maar toch zijn er mensen die niets met dat groenvoer hebben. Zij kiezen ervoor alleen maar vlees te eten: het carnivoor dieet.
Wat is het carnivoor dieet?
Het carnivoor dieet is een extreme variant van het ketogeen dieet, maar is een brede term voor veel verschillende vormen van het eetpatroon. Zo heb je de meest heftige vorm, het leeuwendieet: je eet hierbij alleen rundvlees en zout en drinkt alleen water. Veel mensen kiezen toch liever voor een minder extreme vorm, en eten ook andere soorten vlees en vis. Ook kun je zuivel en eieren toevoegen aan maaltijden, maar plantaardige voedingsmiddelen als groenten en fruit worden absoluut niet gebruikt in dit dieet.
Voordelen
Waarom zou je nou je groenten en fruit uit je eetpatroon halen? Voorstanders van het carnivoor dieet doen dit, omdat het volgens hen ontstekingsremmend werkt om geen groenvoer meer te eten. In groenten en fruit zitten namelijk stoffen waarvan sommige mensen ze beschouwen als anti-nutriënten. Deze stoffen worden door planten aangemaakt om zich te kunnen beschermen tegen insecten en ziekten. In de darm van een mens zouden deze stoffen kunnen leiden tot ontstekingen. Als je deze stoffen dus niet binnenkrijgt, krijg je minder snele een ontsteking. Mensen met een auto-immuunziekte ervaren ook minder klachten volgens de voorstanders.
Verschillende experts vertellen dat deze theorie niet klopt, omdat ons lichaam gebouwd is om deze plantenstofjes aan te kunnen. Er is verder geen bewijs dat anti-nutriënten uit planten negatieve effecten met zich meebrengen op het menselijk lichaam. Er is zelfs bewijs uit andere studies dat een veelzijdig plantaardig dieet juist wél ontstekingremmend werkt.
Gevaren
Naar de gezondheidsvoordelen van het carnivoor dieet is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar wel blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen die dit specifieke dieet volgen, vaak voornamelijk varkens- of rundvlees eten. Dit valt onder de catergorie rood vlees, wat in grote hoeveelheden in verband word gelegd met een hoger risico op darmkanker. Ook zou het rood en bewerkt vlees de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Of het dieet verder enige gezondheidsvoordelen met zich meebrengt is nog onduidelijk, omdat er eerst wetenschappelijk onderzoek naar gedaan moet worden.
Gezondheid
Alleen maar vlees en dierlijke producten eten is dus misschien niet zo gezond als sommigen denken. Wat is dan wél een goede manier om gezond te eten? Volgens verschillende studies die zicht richtten op de relatie tussen voeding en ouder worden, blijkt dat flexitarische of vegetarische eters het gezondst leven. Dat betekent veel groenten en peulvruchten, maar weinig rood vlees. Ook kunnen we concluderen dat niet te veel eten helpt bij een gezonde levensstijl, en dan vooral plantaardige producten en af en toe wat vis.