8 tips om je planning te laten slagen
Een planning maken is best makkelijk. Zorgen dat deze realistisch is en hem uitvoeren, is een stuk moeilijker. Uitstellen gebeurt ook al snel en dan eindig je met een hele hoop werk en stress. Om dat te voorkomen hebben we een paar tips.
Lees ook: Dit is waarom het oké is om een dagje niks te doen
Is de planning realistisch?
Wanneer je wil dat je planning slaagt, moet deze wel realistisch zijn. Een realistische planning maken is niet makkelijk. Hou rekening met hoe lang elke taak duurt. Hoe snel ben je en bedenk ook dat je misschien pauzes neemt. Geef jezelf liever iets te veel tijd, dan te weinig.
De volgorde
De volgorde waarop je iets inplant, is belangrijk. Wat vind je fijner eerst een klus waar je tegen op ziet of iets wat je zo gedaan hebt? Bedenk op welke manier jij je energie het best verdeelt.
Plan op een vaste dag
Voor een duidelijke planning is het beter om wekelijks of zelfs maandelijks te plannen. Doe dit op een vaste dag, bijvoorbeeld zondag. Probeer voor elke week een doel op te stellen.
Bedenk van tevoren waarom je het af wil hebben
Om jezelf te motiveren, werkt het goed om te bedenken waarom je iets af wil hebben. Dit is misschien een voldaan gevoel of omdat je dan eindelijk rust hebt. Als je dit in gedachte houdt, heb je een doel om naar te werken. Dit geeft zeker een extra motivatie boost.
Een plek zonder afleiding
Wanneer je dan eindelijk begint met werken, wil je niet worden afgeleid. Ook wil je niet gestoord worden wanneer je net in je work flow zit. Zoek een plek waar je niet afgeleid wordt. De bibliotheek bijvoorbeeld. Om nog minder afgeleid te worden, zet je je telefoon op stil. Dan hoor je ook geen meldingen en werk je zonder afleiding.
Vertel andere wat je gaat doen
Als je thuis werkt is het sowieso handig om te vertellen aan je huisgenoten dat je geconcentreerd aan het werk gaat. Dan stoort de rest van het huishouden je niet. Het is ook bewezen dat wanneer jij je goed voornemens aan iemand vertelt de kans groter is dat je het uitvoert. Over je planning vertellen vergroot dus de kans dat jij je er ook echt aan houdt.
Grote taken hoeven niet in één keer
Wanneer je een grote taak hebt hoeft dit niet in één keer af te zijn. Net als wanneer je een boek leest. Dit doe je ook niet in één dag, maar verdeel je over meerdere dagen of weken. Je maakt een grote taak ook niet in één keer af. Verdeel het over meerdere dagen of zelfs weken.
Beloon jezelf
Wanneer jij je aan je planning hebt gehouden, is het leuk om jezelf een beloning te geven. Je hebt hard gewerkt dus verdient het wel. Als je van tevoren al bedenkt wat de beloning wordt, wil je waarschijnlijk ook harder werken. Motiveer jezelf op een manier waarvan je weet dat het werkt. Wees niet te streng voor jezelf, you got this.