Zo word je beter in met kritiek omgaan

Werk & studie door Maya Luz

Kritiek krijgen is niet leuk. Het kan ook moelijk zijn om dit niet persoonlijk op te vatten. Ben jij iemand die het moeilijk vindt om met kritiek om te gaan? Zo maak je het makkelijker voor jezelf.

Lees ook: Hoe kun je je online netwerk vergroten?

Excuseer jezelf en gun jezelf een momentje alleen na het ontvangen van de kritiek

Stel, je baas heeft een flinke dosis kritiek op een project waar je hard aan hebt gewerkt. Of je partner komt met commentaar tijdens een uit de hand gelopen discussie. Je voelt je hart sneller kloppen en tranen beginnen zich te vormen in je ogen. Als je de mogelijkheid hebt, kun je op dit moment het beste even afstand nemen van de situatie. Stap even uit de vergaderruimte of zeg tegen de ander dat je even frisse lucht nodig hebt. Door afstand te nemen kun je helderder nadenken over de situatie en lijkt het hopelijk allemaal een stuk minder heftig dan eerst.

Erken je doemdenken

Wanneer je heftige kritiek ontvangt, is het niet gek als je gaat doemdenken. Je denkt aan alle mogelijke scenario's die op deze kritiek kunnen volgen en daar wordt je alleen maar angstiger van. Wanneer je doorhebt dat je aan het doemdenken bent, is het goed om dit te erkennen. Denk aan waarom je deze gedachtes hebt, waar komen ze vandaan? Wees rationeel en stel jezelf vragen die kunnen bewijzen dat je doemdenken nergens op slaat. Welk bewijs heb je bijvoorbeeld voor het idee dat je baas je nu haat en gaat ontslaan? De kans is groot dat het antwoord niks is.

Vraag om een second opinion

Als de kritiek toch aan je blijft knagen, kun je altijd om een second opinion vragen bij een persoon die je goed kent en vertrouwt. Denk aan familieleden of vrienden. Zij zullen je een goede boost in je zelfvertrouwen geven die je wel van ze aan moet nemen! Hun advies dient als een reality check waar jouw eigen negatieve gedachtes niet tegenop kunnen.

Focus je op wat je vanaf nu beter kunt doen in plaats van wat je eerder verkeerd hebt gedaan

Nadat je kritiek hebt gekregen, is het natuurlijk de bedoeling dat je hier iets mee doet. Maar je moet niet blijven hangen bij wat er verkeerd is gegaan in het verleden. Blijven hangen in het verleden is nooit productief. Sta in plaats daarvan stil bij wat je van de kritiek kunt leren en kunt meenemen naar de toekomst. Hoe ga je soortgelijke opdrachten of situaties voortaan aanpakken? Zie het als een leermoment dat jou helpt bij het worden van de beste versie van jezelf.

Herinner jezelf aan je eigen kunnen door een lijst te maken van je eerdere prestaties

Soms kan je best aan jezelf gaan twijfelen na het ontvangen van zware kritiek. Om jezelf even te herinneren aan wat je allemaal wel niet hebt bereikt, is het goed om een lijstje te maken van je eerdere prestaties. Dit mogen grote mijlpalen zijn, maar ook kleine overwinningen. Zo maak je even heel goed duidelijk voor jezelf wie jij bent en waar je tot in staat bent!