Vandaag in het Internationale hamburgerdag: zo maak je de lekkerste hamburgers

Eten door Juliët

Jaja je leest het goed, het is vandaag internationale hamburgerdag. Dat burgers populair zijn wisten we allemaal. Maar kende jij al deze feiten en stukjes geschiedenis al? Wij gaan je even bijpraten. Pak de broodjes er maar bij en smullen maar!

Internationale hamburgerdag

Wie aan hamburgers denkt, denkt vaak aan Mc'Donalds of Burgering. Toch is zelf burgers maken veel leuker. Wij zullen je even handje helpen met een heerlijk recept. Je zou misschien denken dat hamburgers uit Hamburg komen, maar dat is niet helemaal waar. Dit gerecht is eind 19e eeuw ontstaan in de VS. Op het menu kwam het te heten als 'Hamburger Steak'. Inmiddels is het uitgegroeid tot één van de populairste broodjes ter wereld. Om een beetje in het thema te blijven, hebben we de leukste feitjes voor je op een rijtje gezet:

  • In Amerika staat de hele maand in het teken van dit lekkere broodje. 
  • Het New Yorkse Delmonico's zette in 1830 de eerste burger op de kaart.
  • Wist je dat je de duurste hamburger kunt eten in het Londense restaurant Honky Tonk voor maar liefst 1.110 pond. Dit is een broodje met kreeft, kaviaar, hert, zwarte truffel en een gouden ei.
  • Zin in een vette burger? Er bestaat er eentje met maar liefst 9.982 calorieën.
  • Ben je zwaarder dan 159 kilo? Dan heb je geluk bij de Amerikaanse keten Heart Attack Gril, want daar kun je gratis eten. 
  • De gemiddelde Amerikaan eet drie keer per week een hamburger.
  • Per jaar worden er in Amerika ruim 50 biljoen burgers geserveerd.
  • In Nederland eten we gemiddeld 25 burgers per jaar.
  • McDonald's verkoopt 75 hamburgers per seconde whaat.
  • Zin in wat anders? In Amerika kun je burgers kopen met mierzoete donuts erop. 

 

Recept voor de heerlijkste hamburger

Deze heerlijke hamburger moet je een keer geprobeerd hebben. Hij is niet eens moeilijk te maken. Lekker met koolsla en gepofte zoete aardappel met crème fraîche en bieslook. Maar hoe maak je deze?

Ingrediënten

  • 2-3 plakjes gerookt spek of bacon
  • 1 ui gesnipperd
  • Ongezouten boter
  • Olijfolie
  • Zout en verse zwarte peper
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 eidooier
  • 1 volle tl kristalsuiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 hamburgerbroodje
  • 75 gr gorgonzola
  • Handvol ijsbergsla
  • Mayonaise
  • Ketchup
  • Gepofte zoete aardappel
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 el creme fraiche
  • 1 el verse bieslook gehakt
     

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Prik vervolgens de zoete aardappel rondom even in met een vork en wikkel deze vervolgens in aluminiumfolie. Voor ongeveer 45 minuten rooster je deze in de oven. 
  • Nu is het tijd om spek te bakken in de koekenpan. Deze laat je uitlekken op keukenpapier. 
  • Vervolgens verhit je een koekenpan en fruit je hierin de gesnipperde ui met een beetje zout voor 5 minuten.
  • Halveer je burgerbroodje en besmeer beide kanten met boter. Gril deze nu in de pan aan beide kanten goudbruin.
  • Snijd de gorgonzola in 2 plakken en leg op de burger in de pan. Giet nu wat water in de pan en dan ontstaat er stoom. Doe nu deksel erop, zodat de gorgonzola sneller smelt. 10 seconden is echt genoeg!
  • Snijd de ijsbergsla fijn. De burger kan nu gebouwt worden. Besmeer het broodje met mayo en ketchup. Leg nu de sla, burger met gorgonzola, uienmengsel, gebakken spek en de bovenkant van broodje erop. 
  • Serveer de burger met de gepofte aardappel en doe er wat creme fraiche met fijngehakte bieslook.