Wat ze je niet vertellen over je leven en lichaam na je bevalling
Bevallingen worden vaak geportretteerd als een van de mooiste ervaringen van iemands leven. Hoewel er veel mooie dingen zijn aan bevallen en een kind krijgen, zijn er ook dingen die ze je niet vaak laten zien. Dit zijn een aantal dingen die ze je niet vertellen over je lichaam en leven na je bevalling.
Lees ook: Stijlvol zwanger: rokken voor elk trimester
Er is niet altijd een directe connectie met je baby
In films en series voelen de ouders altijd gelijk een connectie met hun baby. Ze hebben gelijk een oudergevoel. Dit is niet altijd het geval. Soms zijn ouders overweldigd door deze nieuwe ervaring en komt het gevoel van ouderschap pas later. Het is normaal om niet meteen over te stappen naar parent-mode, wees niet te streng voor jezelf en laat het gevoel groeien. De connectie met je baby ontwikkelt zich over de tijd.
Bloeden na de bevalling
Je bloed niet alleen tijdens, maar ook na de bevalling. Zo’n vier tot zes weken nadat je bent bevallen bloed je nog. Logisch, aangezien je schade aan je lichaam hebt opgelopen. Ook heb je soms nog last van krampen. Wanneer je denkt dat je te veel bloed verliest, vertel je dit aan je kraamverzorgende of verloskundige.
Borstvoeding lukt niet altijd
Voor sommigen is borstvoeding makkelijk en lukt het meteen, terwijl dit voor anderen lastiger is. Borstvoeding doet soms een beetje pijn en het is vaak even wennen. Met behulp van een kraamverzorgende komt het meestal wel goed.
Je zweet meer
Een bevalling is zwaar en tijdens de bevalling zweet je, maar daar houdt het niet op. Na je bevalling voer je veel vocht af via bijvoorbeeld zweet. Dit is deel van het ‘ontzwangeren’. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam namelijk veel vocht aan. Vooral ’s nachts zweet je veel en moet je ook vaak naar het toilet.
Eerst plassen dan naar huis
Je hebt na de bevalling soms meer moeite met plassen. Voordat je uit het ziekenhuis mag, moet je dus eerst plassen van de dokters.
Je lichaam verandert
Tijdens je zwangerschap is je buik gegroeid. Dit heeft misschien wat striae achtergelaten. Het is normaal dat dit bij sommige vrouwen blijvend is, zie het als de eerste tekening van je baby. Losse huid hoort voor sommige vrouwen ook bij het herstel. De elasticiteit van je huid is soms niet sterk genoeg en hou je nog losse huid nadat je bent bevallen.
Je haar valt uit
Bij het ‘ontzwangeren’ komt niet alleen zweet kijken. Je haren vallen misschien na je bevalling uit. Dit komt door de verandering in je hormonen. Je hoeft niet bang te zijn om kaal te worden. Een tijdje na je bevalling komt je oude haar terug wanneer je hormonen weer in balans zijn.
Tijd maken voor jezelf
Nadat je bent bevallen is al je aandacht gericht op de baby. Hoewel de baby natuurlijk heel belangrijk is, moet je jezelf niet vergeten. Zorg goed voor jezelf, denk niet alleen aan je fysieke gezondheid maar ook aan je mentale gezondheid.