Viervoeters kunnen ook hooikoorts hebben: zo help je je huisdier

Lifestyle door Anne-Fleur

Zit jij momenteel met een zakdoek aan je hand vastgelijmd, vanwege dat fantastische hooikoortseizoen? Safe to say dat je niet de enige bent. Veel mensen hebben last van pollenallergie, maar ook viervoeters kunnen hooikoorts hebben. Is jouw hond of kat - net als z'n baasje - slachtoffer van het pollenseizoen, dan kun je je huisdier met deze tips helpen.

Lees ook: Dé reden om beter met je hond te slapen dan met je partner

Huisdier met hooikoorts

Mensen hebben er last van, maar ook huisdieren kunnen flink lijden aan hooikoorts. Je wil je geliefde viervoeter natuurlijk helpen, maar hoe doe je dat het beste? Dierenarts Kristel de Munnik van AniCura Ermelo vertelt aan Editie NL hoe je goed met een snotterend dier om kunt gaan. "Het komt veel voor, maar mensen denken er niet zo snel aan", zegt Kristel in gesprek met Editie NL. "Ze vertellen het ook een beetje grappend als ze langskomen (bij de praktijk, red.): 'Het lijkt wel alsof-ie last heeft van hooikoorts.' Dat blijkt ook vaak zo te zijn." Dieren hebben er volgens De Munnik net zoveel last van als mensen. "De klachten zijn vergelijkbaar met die van mensen."

Hoe komt het dat dieren hooikoorts krijgen?

Over het algemeen zijn huisdieren niet altijd te vergelijken met mensen, maar als het om hooikoorts gaat wel. Dierenarts Marnix Lamberts van EDZ Amsterdam stelt: "Het immuunsysteem van alle zoogdieren steekt een beetje hetzelfde in elkaar. En wij mensen zijn natuurlijk zoogdieren, net als katten en honden. Elk wezen dat een ademhalingsstelsel als het onze heeft, kan hooikoorts krijgen".

Hoe help je je dier?

Hooikoorts komt vooral bij honden voor, in de zin dat deze viervoeters ook echt last krijgen van traanogen, een loopneus en jeuk. Wat zielig! "De behandeling hangt af van wat de klachten zijn en hoe erg ze zijn. Soms zijn oogdruppels voldoende, soms zijn er jeukremmers nodig", legt dierenarts Kristel de Munnik uit. Mocht jouw huisdier er heel lang of terugkomend last van hebben, dan kunnen er volgens de dierenarts ook medicijnen op maat gemaakt worden.

Wil je je dier op korte termijn zonder medicijnen helpen, dan is het slim om hun pootjes af te spoelen wanneer ze buiten zijn geweest. Zo kunnen ze de pollen niet in hun gezicht wrijven en hebben ze er minder last van. Dit geldt voor zowel honden als katten. Een verkoelend bad of anti-jeukshampoo kan ook helpen! Die arme beestjes...