Dit is hoeveel geld de gemiddelde Nederlander per maand spaart

Lifestyle door Anne-Fleur

Kun jij jezelf een goede spaarder noemen? Of krijg jij absolute stress als je ook maar dénkt aan het opzij zetten van geld? Over het algemeen is Nederland een echt spaarland, maar alsnog zijn er veel mensen die financiële spanning ervaren en daardoor minder goed kunnen sparen. Benieuwd naar wat de gemiddelde Nederlander per maand spaart? Lees dan snel verder, want we vertellen het je.

Lees ook: Op jezelf wonen? Zo houd je het budget-vriendelijk

Spaaronderzoek

Spaarplatform Raisin heeft onderzoek gedaan naar het spaargedrag van Nederlanders en kwam daarbij tot een erg duidelijke conclusie. Meer mensen dan je denkt, hebben last van financiële spanning. Zo geeft 37 procent van de vrouwelijke respondenten aan zich soms zorgen te maken om hun financiële situatie. Zo'n tien procent van de vrouwen geeft aan niet te sparen, bij de mannen is dat acht procent. Maar wat zou je nu eigenlijk 'moeten' sparen? En komt de gemiddelde Nederlander daarbij in de buurt? Dat leggen we hieronder aan je uit.

Zoveel geld zou je maandelijks moeten sparen

In een dure samenleving is sparen helaas niet altijd meer vanzelfsprekend. Veel mensen strugglen met hun financiële situatie en kunnen er alleen maar van dromen om maandelijks geld opzij te zetten. De kosten van het dagelijks leven lopen nu eenmaal snel op en daarnaast kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om ook een beetje te genieten van het leven. Hierdoor worden spaardoelen soms op de back burner gezet.

Om meerdere redenen is het toch slim om zoveel mogelijk geld opzij te zetten elke maand. Dit valt natuurlijk helemaal binnen jouw budget en dat zal ook voor elk huishouden er anders uitzien. Het NIBUD adviseert om minstens tien procent van je netto-inkomen op je spaarrekening te zetten. Heb je bijvoorbeeld 2500 euro netto per maand, dan zou je dus 250 euro sparen.

Lees ook: Met deze spaartrend heb je zo weer een volle spaarrekening

Spaargedrag gemiddelde Nederlander

Die tien procent is wat je 'hoort' te sparen, maar hoe werkt dat in de realiteit in Nederland? Uit de enquête van Raisin bleek dat wij Nederlanders ons best goed aan deze 'regel' houden. 90,7 procent van de Nederlanders spaart hier namelijk ook echt een deel van. Daar tegenover staat de 42,5 procent die minder of evenveel als dat advies van NIBUD spaart. Het echte gemiddelde in Nederland is 16,1 procent van het maandinkomen. Not bad!

Lees ook: ‘Cash Stuffing’: de voor- en nadelen van deze spaarmethode