Hoe koud het ook is: waarom je niet met de verwarming aan moet slapen
In deze vreselijke kou liggen we het liefst met tien pyjama's, zes kruiken én de verwarming aan in bed. Toch kun je dat laatste beter niet doen om een interessante reden. Waarom kun je beter niet met de verwarming aan slapen? Hoe jammer het ook is, wij zochten het voor je uit.
Lees ook: Dit is waarom slapen naast een snurkende partner slecht is voor je gezondheid
Verwarming aan tijdens het slapen
We weten het, het is superverleidelijk om ook 's nachts de verwarming lekker aan te laten staan. Niet alleen is het slecht voor je bankrekening, ook voor een andere, lichamelijke, reden is het niet slim om dit te doen. Olivia Thorpe, de oprichter van het skincaremerk Vanderohe legt het voor je uit.
Uitgedroogde huid
De reden dat je niet met je verwarming aan moet slapen heeft alles te maken met je huid en de problemen die de verwarming eraan veroorzaakt. In de winter is je huid al een stuk droger en de verwarming is daar een mede-boosdoener van. Olivia Thorpe vertelt: "Het is echt onze levensstijl die verandert met het seizoen, niet onze huid zelf. Naast minder bewegen en minder gezond eten, worden we ook blootgesteld aan de uitdrogende centrale verwarming – en hoe kouder het buiten wordt, hoe erger het wordt." Oeps, dat wordt slapen met een extra pyjama vannacht...
Vochtgehalte in huis
In de winter zie je het vochtgehalte in je huis ook nog eens achteruit gaan. Ook dat is niet geweldig voor je huid. Een velletje of een beginsel van eczeem kan bijvoorbeeld al een stuk erger worden door het lage vochtgehalte in je huis. Wat je kunt doen om het vochtgehalte weer wat op te krikken, is het aanschaffen van een luchtbevochtiger.
Nu is even de verwarming aan hebben natuurlijk niet verkeerd, want je moet ook geen kou lijden. Wellicht is het wel beter om de verwarming 's nachts in ieder geval uit te doen. Zo slaap je in ieder geval in gezonde omstandigheden.
Smeren, smeren en nog eens smeren
Merk je dat, hoe dan ook, je huid erg droog wordt in de winter. Dan raden we wel aan om lekker veel hydraterende crèmes te smeren. Je huid heeft in de kou eigenlijk een extra laagje protection nodig - zo kun je in ieder geval overdag met een gerust hart de verwarming aanzetten.
Lees ook: Waarom je ‘meer slapen’ als goede voornemen moet hebben