Werk jij goed onder druk? Dit is hoe het komt
Je stelt je werk al weken uit en ineens staat die deadline voor de deur. De stress komt opzetten, maar dat lijkt juist te helpen. Herken jij dit? Dan werk jij dus goed onder druk. Benieuwd hoe dit komt? Wij leggen het je uit!
Is stress iets slechts?
Hoewel stress door veel mensen wordt gezien als iets negatiefs, hoeft stress niet altijd zo slecht te zijn. Stress zorgt namelijk voor de aanmaak van adrenaline en noradrenaline. Deze stofjes stimuleren de bloedtoevoer naar je spieren en hersenen, waardoor jouw lichaam sneller in actie komt bij gevaar. Dit komt ook goed van pas bij het leveren van een prestatie.
Begrijp wel dat er een verschil zit tussen stress en spanning. Terwijl lichte stress, oftewel spanning, geen kwaad doet, doet langdurige stress dat wel. Langdurige te veel stress ervaren leidt mogelijk toch chronische stress en burn-outklachten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Gezonde spanning
Het gevoel van spanning dat op komt zetten tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of deadline, noemen we ook wel gezonde spanning. Deze spanning maakt onze hersenen volgens Theo Compernolle (neuropsychiater en breinexpert) creatiever en alerter. Een optimale belasting dat niet te lang duurt, stimuleert ons tot betere prestaties.
Daarbij beweert Compernolle ook dat het ervaren van stress samen met anderen ons een gevoel geeft van solidariteit. Ook vinden veel mensen hun werk pas leuk als ze een beetje uitgedaagd worden. En het regelmatig ervaren van gezonde spanning zou ons zelfs beter bestand maken tegen ziektes en het houdt je hersenen en lichaam in topconditie. Daarentegen zorgt weinig druk juist voor een minder prettig gevoel, wat als gevolg heeft dat je minder goed presteert. Dat veel mensen last hebben van uitstelgedrag is dus niet zo verrassend.
Lees ook: 5x redenen waardoor je je koffiepauzes nóg meer waardeert
Zorgt druk écht voor betere prestaties?
Maar let op: er zit ook een keerzijde aan dit verhaal. Ja, we werken dan wel sneller onder druk. Maar komt dat omdat het nou eenmaal gedaan moet worden of wordt er ook daadwerkelijk beter gepresteerd? Omdat hersenen ruimte en ontspanning nodig hebben om optimaal te functioneren, is dat tweede nog maar de vraag.
Volgens Odette houd je zichzelf voor de gek met de gedachte dat je goed presteert onder druk. Door jezelf wijs te maken dat je goed presteert onder druk, lukt het jou om te genieten van de afleiding terwijl je je werk uitstelt. Eigenlijk is het een constante strijdt met jezelf en probeer je op deze manier je eigen gedrag goed te praten.