Zo maak je de beste borrelplank

Eten door Anjali

Tijdens de feestdagen, op een verjaardag of een simpele bijklets-avond: een borrelplank is altijd een goed idee. Maar hoe stel je de perfecte plank samen?

1. Denk aan dieetwensen

Voor je begint met het maken van de allerbeste borrelplank, moet je bedenken wie er komen. Is die ene vriendin lactose-intolerant, maar heb jij alleen kaas en dips met zuivel op de planning? Dat is misschien geen goed idee. Ook als meer dan de helft van de gasten vegetarisch is of geen vis eet, is het zonde als je alle moeite steekt in het maken van salamiroosjes en zalmtoast. Bedenk voor je de boodschappen gaat doen wat je gasten graag willen eten, zodat je een duidelijk overzicht hebt.

2. De perfecte borrelplank

Je gaat alles natuurlijk niet op een willekeurig bord bij elkaar gooien. Nee, daar zit structuur in. Je begint bij het kiezen van de juiste plank. Een houten plank is altijd een goed idee. Ga je gewoon een avondje bijkletsen met je beste vriendin(nen)? Dan volstaat een kleinere plank. Verwacht je veel gasten? Dan is een grote plank slim, of meerdere kleinere planken verdeeld over de tafel. Je kunt er dan ook voor kiezen om een vegetarische plank en een plank met vlees te maken, zodat de smaken niet dor elkaar heen gaan. Denk ook aan dips: je wil natuurlijk niet dat de plank aan het einde van de avond vol zit met smeersels, dus zorg dat je genoeg bakjes hebt staan. Gebruik overigens ook geen peperdure houten plank: ze worden namelijk vaak vies, wat lastig is om goed schoon te krijgen.

3. De verdeling

Nu je de boodschappen in huis hebt gehaald én de perfecte plank hebt gevonden, kun je beginnen aan het favoriete deel: de borrelplank samenstellen. Het leukste is om verschillende smaken naast elkaar te leggen en er wat kleur in te brengen. Maak bijvoorbeeld een roosje van salami, leg er wat olijven naast, vervolgens een blokje kaas en daarnaast een stuk goede brie. En vergeet de toastjes met smeersels niet! Je kunt ook een thema aanhouden, zoals alleen Franse, Italiaanse, Mexicaanse, Griekse hapjes. Of natuurlijk een Nederlandse: de bruin fruit-borrelplank. Daarnaast kun je in verschillende gangen werken: begin bij een plank met koude hapjes, gevolgd door een versie met alleen warme hapjes.

Inspiratie 

Als je nu écht niet weet welke hapjes je in huis moet halen, we got you.Hier zijn wat ideeën:

Koude borrelhapjes:

  • Stokbrood
  • Kaas: jong, oud, brie, schimmelkaas, kruidenkaas, etc.
  • Vleeswaren: salami, chorizo, rauwe ham, grillworst, fuet, etc.
  • Fruit: druiven, dadels, etc.
  • Rauwkost: wortels, cherrytomaatjes, komkommer, paprika, etc.
  • Wraps
  • Gevulde eieren
  • Tomaat-mozzarella spiesjes
  • Bruschetta

Warme borrelhapjes:

  • Nacho's
  • Uienringen
  • Gehaktballetjes
  • Bitterballen
  • (Gefrituurde) Garnalen
  • Gegrilde groenten
  • Kaasstengels
  • Biefstukpuntjes
  • Kipspiesjes
  • Mini loempia's

Dips:​​​​​​​

  • Kruidenboter
  • Pesto
  • Aioli
  • Tapenade
  • Chilisaus
  • Knoflooksaus
  • Guacamole
  • Roomkaas
  • Satésaus
  • Filet americain