Dit zijn de leukste gerechten om te serveren voor een uniek kerstdiner
Dit weekend begint officieel de kerst. Dit is de tijd van het jaar voor lekker eten! Maar wat moet je maken? Voor wie nog op zoek is naar inspiratie hebben wij drie heerlijke recepten die je zeker wil maken voor jouw kerstdiner.
Lees ook: Gek op avocado en taart? Dan is deze avocado limoencheesecake iets voor jou
Geroosterde tomaat en knoflook tarte
Een tarte is heel simpel maar superlekker gerecht. Je kan de porties zo klein of zo groot maken als je zelf wil en het daardoor zowel als hoofdgerecht en als voorgerecht serveren. Wij zijn helemaal weg van deze variatie en het is perfect voor de kerst.
Dit heb je nodig (voor 6 porties):
- 500 gram cherry tomaten
- Een halve pot geroosterde paprika
- Een bosui
- Twee teentjes knoflook
- Een eetlepel olijfolie
- Zout en peper
- 450 gram bevroren bladerdeeg
- 100 gram geraspte kaas (of meer als je dat graag wil)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
- Snijd alle groentes in kleine stukjes, inclusief de knoflook, en combineer dit in een grote kom. Voeg vervolgens ook de olijfolie en zout en peper toe. Roer dit door elkaar zodat alles goed door elkaar is gemengd.
- Rol je bladerdeeg uit op een velletje bakpapier. Zorg ervoor dat ze randjes van het bladerdeeg iets boller komen te staan dan de rest van het bladerdeeg. Dit kun je met een roller doen. Leg je bladerdeeg vervolgens met bakpapier en al op de bakplaat.
- Besprenkel het bladerdeeg met een laagje kaas. Leg hier je groentemix bovenop en zorg ervoor dat dit mooi verdeeld is over het bladerdeeg. Maak het af met nog een laagje kaas.
- Doe het geheel in de oven voor 25 tot 30 minuten of totdat het bladerdeeg mooi goudbruin is.
Zoete aardappelsoep met kaneel
Soep is perfect tijdens de kerst. Het geeft ons warmte en daar worden we blij van. Deze zoete aardappelsoep is gemakkelijk te maken en geeft ons direct dat kerstgevoel.
Dit heb je nodig (voor 4 porties):
- Vier eetlepels olijfolie
- Vier grote wortels
- Een grote ui
- Twee teentjes knoflook
- Een eetlepel kaneel
- Een scheutje nootmuskaat
- Twee zoete aardappelen
- Twee eetlepels bouillonbasis (kip of groente)
- Twee laurierbladeren
- Twee sneetjes (oud) brood
- Een eetlepel ahornsiroop
Zo maak je het:
- Snijd al je groente in kleine stukjes. Warm vervolgens twee eetlepels olie op in een grote pan op middenhoog vuur. Voeg zodra de pan warm is de wortel, ui en knoflook hieraan toe. Roer regelmatig en laat dit gaarkoken voor 8 tot 10 minuten. Voeg vervolgens je specerijen toe en kook nog een minuutje.
- Voeg nu de zoete aardappel, bouillonbasis, laurierbladeren en voeg ongeveer anderhalve liter water toe. Roer alles goed door elkaar. Laat je soep zachtjes pruttelen totdat je zoete aardappel goed zacht is, ongeveer 10 tot 12 minuten.
- Terwijl je soep kookt, kun je in een koekenpan de twee sneetjes brood roosteren in de overige twee eetlepels olijfolie. Zodra je brood mooi goudbruin is, kun je het van de hitte verwijderen. Schenk hier je ahornsiroop overheen en flip je brood een paar keer om ervoor te zorgen dat alles goed bedekt is. Snijd je brood vervolgens in stukjes, zodat het croutons worden.
- Keer terug naar je soep en vis de laurierblaadjes eruit. Pak nu je staafmixer en mix de soep totdat deze mooi glad is. Serveer de soep met de zelfgemaakte croutons.
Smashed potatoes
Aardappelen zijn altijd goed! Met de kerst eten we vrij vaak aardappelpuree, ofwel mashed potatoes. Maar je kan het ook net even iets anders aanpakken deze kerst met deze smashed potatoes.
Dit heb je nodig:
- Een kilogram krieltjes met schil
- Drie eetlepels olijfolie
- Een eetlepel ongezouten boter
- Twee tenen knoflook
- Twee theelepels verse tijm
- Fijngehakte peterselie op smaak
Zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 230 graden Celcius. Doe je aardappelen in een grote pan en bedek ze met water. Voeg zout aan het water toe en laat de aardappelen koken totdat ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Zodra ze gaar zijn kun je het water afgieten.
- Bedek je bakplaat met bakpapier en schenk hier een klein beetje olijfolie overheen. Leg je aardappelen op de bakplaat en plet ze voorzichtig met en bodem van een glas. Besprenkel de bovenkant van de aardappelen met een beetje olijfolie en rooster ze voor 25 minuten.
- Smelt je boter en voeg hier je tijm en knoflook aan toe. Haal de aardappelen uit de oven en besprenkel ze met je botermix. Doe de aardappelen terug in de oven en laat ze binnen 10 minuten mooi goudbruin en knapperig worden. Draai ze halverwege de tijd even om. Besprenkel ze met zout en peterselie voor het serveren.
Fijne kerst!