Dit is waarom we vaak de eerste nacht slecht slapen in een vreemd bed
Heb jij wel eens gehad dat je heel vermoeid wakker werd na het slapen in een vreemd bed? Dit is niet gek. Het is namelijk het first night syndrome. Het is vervelend, maar blijkbaar is het er niet zomaar. Wij vertellen je hoe het zit.
First-night syndrome (slecht slapen)
Of je nou voor het eerst slaapt bij je geliefde, in je nieuwe stekke of in een hotelkamer. Reken er maar op dat je de halve nacht wel bijna wakker ligt. Zelfs niet na een lange vermoeide dag. Dit is niet zonder reden. Je bent ook zeker niet de enige. Dit is namelijk het first-night syndrome. Maar hoe zit dit precies? Zodra we op een nieuwe plek slapen, schakelt ons brein over in de observatiestand. Een deel van ons brein gaat slapen en het andere deel houdt de wacht.
Nachtwacht
Dat de ene hersenhelft de nachtwacht houdt is niet zonder reden. Als we namelijk in een kamer slapen waarvan we niet zeker weten of het veilig is, werken je hersenen eigenlijk als een soort beveiliging. Klinkt vrij logisch toch? Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat bij 35 participanten die in het laboratorium overnachtten, gedurende de nacht de linkerhelft van de hersenen actief bleef. Er werd getest hoe slapers op geluiden reageerden. Lage frequenties werden grotendeels genegeerd en bij de hoge frequenties sprong de linkerhelft aan. De kans dat de deelnemer zou ontwaken werd toen ineens een stuk groter. Dit laat toch maar weer zien dat je hersenen alert zijn bij ongewone geluiden. Dit puur om mogelijke bedreigingen te voorkomen.
Reactie
Je kan het half slapende brein van mensen eigenlijk vergelijken met de nachtrust van vogels en dolfijnen. Deze zeedieren kunnen namleijk hun slaap afwisselen tussen twee hersenhelften. Zo kunnen ze rusten, maar ook alert blijven als er dreiging is van bijvoorbeeld een haai. Het first-night syndrome bestaat al zo lang er mensen op de aarde lopen. Het syndroom is gebaseerd op de evolutionaire reactie van de hersenen op nieuwe en vooral onveilige omgevingen. Neanderthalers hebben hoogwaarschijnlijk ook met slapeloze nachten in een nieuwe grot gezeten. Kunnen we eigenlijk wat doen tegen dit syndroom? Nee helaas niet, maar het goede nieuws is dat het syndroom de tweede nacht is verdwenen. Dat scheelt weer toch? En wie weet slaap jij wel als een roos die nacht. Denk er niet te veel over na. Rust pak je wel en anders haal je die later maar weer in.