Kijkers in tranen door verhaal Daan in docu Eindeloos Gepest: "herkenbaar en confronterend"
Pesten zorgt al decennialang voor onzekere en getraumatiseerde mensen, en toch houdt het niet op. Daarom kan er nooit genoeg aandacht zijn voor het onderwerp. Deze keer is het de 2Doc-documentaire Eindeloos Gepest, die een hoop kijkers heeft geraakt. In de docu zien we hoe Daan zich jarenlang buitengesloten voelde en ook werd gepest. Ondanks dat hij wel wat liefde om zich heen voelde van familie en enkele vriendinnen, stapte hij op een dag toch onverwachts uit het leven.
Daan in 2Doc documentaire Eindeloos Gepest
In de 2Doc-documentaire Eindeloos Gepest zien we oud-klasgenoten, en vriendinnen, van Daan. Zij zaten in het eerste en tweede jaar van de middelbare school bij hem in de klas. Het idee van de twee vriendinnen, Lotte en Anne, is om een reünie te organiseren met deze klas. Dit eigenlijk naar aanleiding van het overlijden van hun vriend Daan, die zelfmoord heeft gepleegd. Op school werd hij jarenlang gepest, waarschijnlijk puur en alleen doordat hij anders was dan de rest. Zo was Daan dol op musical, gek doen en sociale dingen, terwijl zijn mannelijke klasgenoten gek waren op voetbal. "Ik vond het gewoon een supermooie jongen, maar ook mooi van binnen. Zacht van binnen," vertelt zijn moeder. "Misschien te zacht."
Hij voelde zich niet thuis op school, maar wel in het theater. Daar kwam hij altijd helemaal los. Vervolgens knuffelde hij thuis graag met zijn konijnen, waar hij ook regelmatig foto's van stuurde naar zijn zusje of vriendinnen. Oud-klasgenoot Lotte (niet de vriendin van Daan) denkt "dat het [konijn, red.] ergens misschien ook een beetje therapeutisch was voor hem".
Onzeker zusje
Hoewel Daan niet per se onzeker was, is zijn zusje Julia (14) dat wel. Ze mist haar broer ook, die altijd erg lief en zorgzaam was naar haar. Vlak nadat hij was overleden, ging ze ook bewust in zijn bed slapen. En inmiddels is zijn slaapkamer haar slaapkamer geworden. Naast haar bed staat een mooie tekening met Frozen-personages, die Daan ooit voor haar heeft getekend. Ze is er trots op. Op school ervaart ze soms ook pestgedrag, maar dankzij de ervaringen van Daan kan ze hier wel beter mee omgaan. Hij heeft haar genoeg adviezen gegeven. "Dan zei hij altijd: ja, trek je niets aan van wat ze zeggen." Ze werkt wel hard aan zichzelf om meer zelfvertrouwen te kweken.
Moeilijk jezelf zijn in klas
Wanneer het dan eindelijk de dag van de reünie is, worden Anne en Lotte wel een beetje teleurgesteld. In totaal zaten er namelijk 19 mensen in de klas, maar helaas durfden maar zes mensen op te komen dagen. Voor de rest was het toch te moeilijk, zij voelden zich niet op hun gemak. Tijdens de reünie praten ze voornamelijk over de sfeer in de klas. Konden ze bijvoorbeeld goed zichzelf zijn? Volgens oud-klasgenoot Matthijs niet: "Omdat onze klas je redelijk makkelijk kon pakken op kleine dingetjes, die net iets anders waren." Denk aan het niet dragen van merkschoenen of trendy kleding.
Daan was dus zo'n persoon die anders was, alleen dan meer qua karakter en gedrag. Zoals gezegd was Anne dus wel een vriendin van Daan, maar ze begrijpt waarschijnlijk ook waarom de klasgenoten hem gingen pesten. "Ik weet dat hij op een hele negatieve manier aandacht kon vragen," vertelt ze. "En dat dat niet zo leuk was voor andere klasgenoten." Zo spoot hij eens parfum in iemands oog met de gedachte, dat hij iets grappigs deed. Hij wilde aandacht van zijn klasgenoten. Alleen vonden zij het niet leuk en grappig. "Dat is eigenlijk gewoon zielig," zegt Anne. "Dat hij dat op die manier heeft gedacht en bijna een schreeuw om aandacht deed."
Voor de finish gestruikeld
Ook na de middelbare school ging het niet helemaal lekker met Daan. Nog steeds deed hij weleens een schreeuw om aandacht, alleen ging het tegenwoordig via WhatsApp. Volgens zijn moeder was hij wel bezig met het plannen van een toekomst. Het overlijden kwam dan ook onverwacht voor haar. "Er was geen enkel signaal," vertelt ze. Het ging wel minder met hem, maar ondertussen waren ze ook een heel tussenjaar aan het plannen. Daan had ook zeker wel wat vrienden en natuurlijk zijn gezin. Hij voelde wel een beetje liefde om hem heen, maar blijkbaar niet genoeg. Gedurende het plannen van zijn tussenjaar waren er zeker wel kleine signalen, dat het minder ging. Maar: "Er waren ook zoveel signalen van hoop en toekomst. Je hebt met zijn daad het gevoel, dat hij net voor de finish gestruikeld is."
De documentaire heeft wel wat losgemaakt bij kijkers, zien we in reacties op socialmediakanaal X. Het raakt kijkers vooral, die vaak met tranen in de ogen hebben gekeken:
Heftig zeg... #eindeloosgepest
— Bas Zweers (@baszweers) October 3, 2023
#eindeloosgepest #daan aan het kijken met buikpijn. School is marteling en een gevangenis als je the other one bent. Machteloos en gefrustreerd, moedeloos, verdrietig.
— Jean (@Jean245005451) October 3, 2023
Wat een zielige docu #eindeloosgepest, herkenbaar, confronterend en ik snap niet dat kinderen/volwassenen nog steeds pesten🤢
— Isabella (@Isabella1980x) October 3, 2023
Eindeloos Gepest. Tranen met tuiten. Acceptatie is the key.
— Marion (@ffsmh77) October 3, 2023
Deze docu is zo belangrijk en gaat ongetwijfeld door merg en been en veel tranen opleveren, maar het is zo ontzettend belangrijk dat pesten vroegtijdig wordt gesignaleerd en er iets wordt gedaan zodat niet meer kinderen om deze reden hun leven eindigen. #eindeloosgepest #npo3
— Saskia (@saskiamsterdam) October 3, 2023
Je kunt de documentaire Eindeloos Gepest terugkijken via de website van 2Doc.