Wat is tandplak (en wat doe je ertegen?)

Lichaam door Juliët

Tandplak, je weet wel die zeer plakkerige en kleurloze ophoping op onze tanden. Iedereen heeft er last van, alleen bij de een kan het net wat meer zijn dan bij de ander. Om tandsteen te voorkomen moet je tandplak verwijderen. Maar hoe doe je dit? Zeg maar dag tegen tandplak met de volgende tips.

Tandplak en tandsteen

Maar wat is tandplak nou eigenlijk precies? Tandplak is eigenlijk een bacteriële afzetting die ontstaat doordat speeksel, voedsel en vloeistoffen samenkomen. Tandplak produceert zuren die je tandglazuur kunnen aantasten en deze kunnen weer je tandvlees beschadigen. Tandplak kan zich zowel aan de voor- als achterkant van je tanden en kiezen gaan zitten. Op het blote oog is het nauwelijks zichtbaar. Zodra tandplak zich gaat ophopen en niet wordt verwijderd, kan het vuil vasthouden, mineraliseren en in tandsteen veranderen. Tandsteen is eigenlijk tandplak dat verhard en verkalkt is. Tandsteen is juist een geel-of bruinkleurige afzetting die zich vormt op je tanden. Tandplak kun je zelf verwijderen, maar tandsteen kan alleen bij de tandarts of mondhygiëniste worden verwijderd. Wist je dat tandplak de hoofdoorzaak is van de meeste mondproblemen? Denk aan gaatjes, ontstoken tandvlees, tanderorie en een slechte adem. Om dit te voorkomen, kun je het op de volgende manieren aanpakken:

 

  • Ga het liefst om het haljaar een keer naar de tandarts toe voor een diepe reiniging. Met behulp van een haakje wordt het tandsteen weggekrabd of met een apparaat die ultrasone trillingen geeft wordt gaat het tandsteen loszitten. Het is geen pijnlijke klus, maar het kan wel wat gevoelig worden rondom je tanden. Je tanden zijn in ieder geval weer heerlijk glad na de behandeling. 
  • Poets je tanden met een speciale tandpasta, namelijk een antibacteriële fluoridehoudende. Deze zijn vaak speciaal ontwikkeld om bacteriën te bestrijden.
  • Flossen! Flos minstens een keer per dag om de etensresten en het tandplak rondom je tanden te verwijderen.
  • Poets je tanden met een tandenborstel van goede kwaliteit en vervang je tandenborstel om de drie maanden. 
  • Gebruik mondwater na het tandenpoetsen. Door de diepe reiniging is de kans op tandplak een stuk kleiner en voorkom je gingivitis. Dit is ontstoken tandvlees. 
  • Poets je tanden minstens twee keer per dag. Natuurlijk 's avonds voor het slapen gaan en een ander moment op de dag. Bijvoorbeeld in de ochtend. Een goede poetsbuurt duurt minstens twee minuten.
  • Poets elektrisch. Dit simpelweg, omdat je er beter mee poetst. Je verwijdert er tandplak mee en daardoor blijft je tandvlees een stuk gezonder.