Kerstdiner ideeën: nagerechten
Een nagerecht tijdens het kerstdiner iets waar we allemaal naar uitkijken. Het is (soms letterlijk) de kers op de taart van het kerstdiner. Er zijn dan ook veel verschillende soorten gerechten die je als dessert eet. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor het nagerecht tijdens kerst? Wij laten je een aantal heerlijke recepten zien voor nagerechten die je maakt voor het kerstdiner.
Soorten kerst nagerechten
Net als voor het voorgerecht en hoofdgerecht zijn er voor het nagerecht ook veel verschillende recepten te vinden. Meestal pas je het nagerecht van het kerstdiner aan op de gerechten die je ervoor eet. Wanneer je bijvoorbeeld iets heel machtigs eet tijdens het hoofdgerecht, eet je als nagerecht iets wat minder machtig is. Een paar lekkere recepten voor het nagerecht voor kerst vind je hieronder.
1. Eton Mess
Eton Mess is een perfect nagerecht voor het kerstdiner. Eton Mess is een Engels dessert gemaakt van aardbeien, meringue en slagroom. Het is een populair nagerecht wat goed past bij de kerst. Door er wat munt aan toe te voegen, maak je dit nagerecht heerlijk fris van smaak. Ook maak je het feestelijk door muntsuiker aan de rand van het glas toe te voegen.
Dit heb je nodig:
- 120 g meringues vanille met karamel
- 250 ml verse slagroom
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 250 g diepvries rood fruit
- 15 g verse munt
- 100 g kristalsuiker
Bereiding:
Breek de meringues in stukken en klop de slagroom met suiker tot een lobbig beslag (dik maar niet heel stijf). Schep de meringues, het (ontdooide) fruit en de slagroom voorzichtig door elkaar, maar niet te erg. Het mag er ‘grof’ uitzien. Maak de verse munt met de kristalsuiker samen tot een poeder. Strooi dit poeder op een bordje, maak de rand van de glazen nat en doop de randen in het poeder. Schep de mousse in de glazen en garneer met een vers blaadje munt.
Bron: Allerhande
2. Limoncello tiramisu
Houd je van limoncello én van tiramisu? Dan is dit het perfect nagerecht voor jou tijdens het kerstdiner. De heerlijke, frisse smaak van limoncello wordt gecombineerd met tiramisu en dit geeft een heerlijke uitkomst. Zeker de moeite waard om te maken als nagerecht tijdens kerst.
Dit heb je nodig:
Lemon curd
- 120 ml citroensap
- 120 g eidooier (ongeveer 6 eieren)
- 100 g suiker
- 60 g boter
Bodem
- 12 cantuccini
- 200 ml limoncello
Mascarponevulling
- 1 vanillestokje
- 2 cm gember
- 100 g gecondenseerde melk
- 250 ml slagroom
- 250 g mascarpone
Garnering
- 6 cantuccini of 12 amerettikoekjes
- cacaopoeder om te bestuiven
- 4 takjes rode bessen
- gekonfijte citroenschil
Bereiding:
Voor de lemon curd smelt je de boter en breng je dit samen met het citroensap aan de kook. Roer de eierdooiers met de suiker los giet het het hete citroensap op het eimengels. Roer dit goed door. Schenk dit geheel weer terug in de pan en kook tot vladikte. Hierna laat je het afkoelen.
Voor de bodem hak je de cantuccini in stukjes en verdeel je het over de glaasjes. Hierover verdeel je de limoncello.
Voor de mascarponevulling roer je de mascarpone los. Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit. Schil en rasp de gember. Meng de gember samen met de vanille en gecondenseerde meld door de mascarpone. Klop de slagroom lobbig en spatel door het mascarponemengsel. Verdeel dit mengel over de cantuccini-bomen in de glaasjes en hierover de lemon curd. Top af met nog een laagje mascarponevulling. Laat het geheel 5 uur in de koelkast opstijven. Bestuif tenslotte nog met wat cacaopoeder over de tiramisu, strooi er wat cantuccini stukjes overheen en garneer met rode bessen en/of gekonfijte citroenschil.
Bron: 24kitchen
3. Lavacake met karamel
Lavacake is een erg feestelijk dessert en dus zeker geschikt als nagerecht voor het kerstdiner. Deze twist met een karamelvulling zorgt voor een heerlijke smaaksensatie in je mond. Als je houdt van chocola in combinatie met zeezout karamel, is dit nagerecht echt iets voor jou.
Dit heb je nodig:
- 125 gram roomboter (ongezouten)
- 125 gram pure chocolade
- 50 gram suiker
- 50 gram bloem
- 2 eieren
- 1 eidooier
- ½ blikje dulce de leche
- vanille extract
- Fleur de Sel van Le Saunier de Camarague
- Cacaopoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Klopt de eieren samen met de suiker op tot een luchtige, witte massa. Smelt de chocolade, boter en wat druppels vanille extract au bain-marie. Laat het hierna een beetje afkoelen en spatel het voorzichtig door de opgeklopte eieren. Hierna spatel je voorzichtig de bloem erdoor tot een luchtig beslag. Vet de ramekins in met een beetje boter en cacaopoeder. Vul de helft van de ramekins met het beslag en doe daar een eetlepel Dulche de Leche op. Dek dit af met nog een laagje beslag. Zet de ramekins voor ongeveer 13 minuten in de oven. Als ze klaar zijn, leg je een schaaltje op de ramekin en draai je het cakeje om, zodat hij op het schaaltje terechtkomt. Strooi er wat Fleur de Sel overheen en schep er eventueel een bolletje ijs bij.
Bron: Eefkooktzo