Kerstdiner ideeën: voorgerechten

Eten door Zita

Tijdens het kerstdiner eet je meestal meerdere gangen. Misschien verdeel je het bereiden van de gangen onder de gasten die komen. Is het aan jou om het voorgerecht te maken? Dan merk je misschien dat het soms best een lastige opgave is. Er zijn namelijk een hoop heerlijke recepten voor voorgerechten. Ben je op zoek ideeën voor het voorgerecht voor het kerstdiner? Wij laten je een aantal heerlijk opties zien.

Soorten voorgerechten

Er zijn erg veel verschillende soorten voorgerechten die je kan klaarmaken voor het kerstdiner. Er zijn voorgerechten met vis, vlees of vegetarische en veganistische voorgerechten. Kijk dus goed naar wat iedereen wel en niet eet en baseer daar je voorgerecht op. Ook is het handig om rekening te houden met het hoofdgerecht bij het maken van het voorgerecht. Zo voorkom je dat je twee keer bijna hetzelfde eet met Kerst. Lees hieronder een aantal lekkere kerstdiner voorgerecht ideeën. 

1.    Bruschetta’s met paddenstoelen

Bruschetta’s zijn ideaal als voorgerecht. Deze krokante broodjes bak je met een lekkere topping van passenstoelen en Parmezaanse kaas.

Dit heb je nodig:

  • 1 ciabatta brood
  • 250 gr paddenstoelen (naar keuze)
  • 1 rood uitje
  • 2 tenen knoflook
  • verse peterselie (naar smaak)
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Bereiding:

Snijd het brood in sneetjes en bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie. Leg ze daarna in een verhitte grillpan en gril de broodjes licht krokant. Wrijf een teentje knoflook aan één zijde op de bruschetta’s. Fruit daarna een uitje aan en bak de grofgesneden paddenstoelen mee. Voeg wat zout, peper en peterselie toe. Blus dit af met balsamico azijn. Verdeel dit mengsel over de bruschetta’s en strooi er Parmezaanse kaas en peterselie overheen.

bruschetta leuke recepten

Bron: Leuke Recepten

2.    Zalmbonbons

Voor liefhebbers van vis is dit idee voor een voorgerecht voor kerst een hele goede optie. Deze bonbons zijn van gerookte zalm en zijn gevuld met een romig mengsel met Hollandse garnalen.

Dit heb je nodig:

  • 4 plakjes gerookte zalm
  • 125 gr Hollandse garnalen
  • Een handje rucola
  • 1 eetlepel creme fraiche
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels gehakte bieslook
  • Snuf peper

Bereiding:

Rasp de schil van de limoen en pers het sap uit. Meng het samen met mayonaise, creme fraiche, gehakte bieslook en de Hollandse garnalen. Breng op smaak met peper. Laat dit 10 minuten in de koelkast staan. Leg rucola op een bordje. Verdeel het mengsel van Hollandse Garnalen in vier porties. Neem wat vershoudfolie en leg hier een plakje gerookte zalm in. Leg een deel van het mengsel op de zalm en gebruik de folie om een bonbon te maken. Verdeel het limoen schaafsel over de bonbons en ze zijn klaar om gegeten te worden.

zalmbonbons leuke recepten

Bron: Leuke Recepten

3.    Zoete aardappel met vijg en rauwe ham

Dit voorgerecht is een klein kerstfeestje op je bord. Het lijkt op een bruscetta, maar dan van zoete aardappel samen met vijg en rauwe ham.

Dit heb je nodig:

  • 200 g zoete aardappelen
  • 1 el milde olijfolie
  • 75 g ricotta
  • 1 verse vijg
  • 125 g gekookte mini rode bieten
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • 45 g prosciutto crudo

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de zoete aardappel schoon en snijd in dunne plakken. Besprenkel deze met wat olie en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Breng op smaak met wat zout. Bak ze ongeveer 20 minuten goudbruin en draai ze halverwege om. Intussen roer je de ricotta los en snijd je de vijg in dunne plakken. Ook snijd je de rode bietjes en schep je ze om met balsamico bianco. Ook dit breng je op smaak met peper en zout. Laat de zoete aardappel plakken afkoelen en scheur de hamplakken. Verdeel de ricotta over de zoete aardappel, daarna de plakjes biet en de vijgen. Maak het af met de ham en je voorgerechtje is klaar.

voorgerecht kerst allerhande

Bron: Allerhande