Recept: Zo maak je vegan spareribs van paddenstoelen
Spareribs zijn een grote favoriet van veel vleesliefhebbers. Als je aan spareribs denkt, denk je waarschijnlijk niet aan vegan. Toch kan het! Door koningsoesterzwammen te gebruiken kun je de heerlijke textuur van spareribs naabootsen! Maar dan zonder het vlees. Zo maak je ze.
Lees ook: Recept: Poké bowl met bloemkoolrijst
Ingrediënten: (voor twee porties)
- Zes koningsoesterzwammen
- Een theelepel gerookte paprikapoeder
- Een snufje cayennepeper (Houd je van pittig? Voeg dan meer toe naar smaak)
- Een theelepel knoflookpoeder
- Een theelepel Amerikaanse BBQ kruiden of Steakhouse kruiden
- Een snufje zout
- 15 ml sesamolie
- 15 ml liquid smoke (als je dit niet kunt vinden kun je extra paprikapoeder toevoegen)
- Sriracha (naar smaak)
- Drie eetlepels barbecuesaus
Bereidingswijze:
- Snijd de bovenkant van je oesterzwammen eraf. Snijd vervolgens eventueel een beetje van de zijkanten van je paddenstoelen af zodat ze wat rechter en platter worden. Dit zorgt ervoor dat de volgende stappen iets makkelijker worden.
- Meng vervolgens alle kruiden, de optionele liquid smoke en de sesamolie door elkaar tot een marinade. Doe de oesterzwammen in de marinade en zorg ervoor dat ze overal goed bedekt zijn.
- Voor de volgende stap heb je twee pannen nodig. Een grote pan, en een iets kleinere pan. Zet het fornuis op mediumhoog vuur en doe een scheutje zonnebloemolie of een andere neutrale olie in de pan.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Leg zodra de olie in de pan is opgewarmd, de oesterzwammen in de pan. Pak de tweede pan erbij en leg deze bovenop de oesterzwammen. Druk de pan op de oesterzwammen, je zult een piepgeluid horen zodra je dit doet. Pas bij deze stap wel goed op je handen! Laat de oesterzwammen een paar minuten bakken totdat ze gaar zijn.
- Verplaats de oesterzwammen naar een ovenschaal.
- Bedek de oesterzwammen met een beetje sriracha naar smaak en de barbequesaus.
- Zet de ovenschaal in de oven voor 45 minuten.
- Na de 45 minuten zijn de spareribs klaar! Bon appetit!