Goed om te weten: zo ongezond is het overslaan van je lunch

Eten door Anne-Fleur

Soms vergeet je door alle drukte in je dag te eten. De ene keer is het je ontbijt, de andere keer je diner - óf, de maaltijd die we het vaakst vergeten: je lunch. We weten dat je ontbijt skippen geen goed idee is, maar hoe zit dat eigenlijk met het middageten? Hoe ongezond is het om (regelmatig) je lunch over te slaan?

Lees ook: Zo maak je makkelijk een verfrissende ijskoffie op kantoor

Ontbijt overslaan

As we know is het overslaan van je ontbijt om diverse redenen geen goed plan. Je lichaam heeft namelijk zo vroeg mogelijk op de dag brandstoffen en voeding nodig om de dag te beginnen (en te overleven). De lunch vindt plaats op een heel moment van de dag, maar betekent het dan dat deze maaltijd minder important is? Dít is waarom het middageten minstens zo belangrijk is als het ontbijt.

Waarom lunchen zo belangrijk is

De lunch vindt meestal plaats tussen 11.30 uur en 14.00 uur. Nemen we een werkdag van 9.00 uur tot 17.00 uur als voorbeeld, dan is deze tijd precies in het midden van je dag. De perfecte tijd om tijdens deze break op te laden en nieuwe, frisse energie op te doen door middel van een heerlijke maaltijd. Even afleiding van je werk en de volledige focus op je eten is namelijk ontzettend belangrijk voor je mentale gesteldheid door de dag heen. Daarnaast krijg je door extra brandstoffen een veel beter humeur én is je concentratie na het eten veel beter. Genoeg redenen om gewoon tussen de middag je boterham te eten toch?

Is het overslaan van lunch ongezond? 

In principe kan het niet heel veel kwaad wanneer je af en toe een lunch overslaat, want eerlijk: dat gebeurt iedereen wel eens. Echter, is het wel ongezond als je dit geregeld gaat doen. Op deze manier gaat je lichaam namelijk wennen aan te weinig brandstoffen binnenkrijgen en dat kan op ten duur wél schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast eet je - als je je lunch hebt geskipt - eerder (ongezonde) snacks tegen het einde van de middag, omdat je waarschijnlijk toch een hongergevoel krijgt. En zeg nou zelf, een zakje chips is dan veel verleidelijker dan een slap broodje met boter en kaas?

Lees ook: Appeltaart uit de airfryer? Zo maak je 'm!

via GIPHY