In verwachting van een tweeling? Dit is anders tijdens een zwangerschap en bevalling
Hoera, je bent in blijde verwachting en bij de eerste echo is de verrassing groot; niet één, maar twee kindjes groeien in je buik! Het bericht dat er twee baby’s op komst zijn, moet je even verwerken. Er volgt een periode van blijdschap en ongeloof, maar ook van bezorgdheid. Kunnen jullie dit aan? Gaat alles goed, hoe gaat het met bevallen? In dit artikel vertellen wij meer over de zwangerschap en bevalling van een tweeling.
Lees ook: 15 situaties die elke tweelingmoeder herkent
Een tweelingzwangerschap is speciaal
Je bent over de eerste ‘schok’ heen en beseft dat in verwachting zijn van een tweeling toch wel heel speciaal is. Maar je moet er ook rekening mee houden dat een tweelingzwangerschap veel van je vraagt. Je zult bijvoorbeeld meer aankomen, je draagt vanaf het begin van de zwangerschap natuurlijk een hoop extra gewicht mee. Ondanks de kwaaltjes en misschien extra bezorgheid die je ervaart, is het heel speciaal dat jij twee kindjes in je buik mag dragen.
Zwangerschapskwalen bij een tweelingzwangerschap
UIteraard heb je bij een tweelingzwangerschap last van kwaaltjes. Helaas zijn sommige kwaaltjes net wat heftiger. De meest voorkomende kwalen bij een tweelingzwangerschap zijn:
-
Misselijkheid kan bij een tweelingzwangerschap net wat heftiger zijn. Dit komt doordat er meer van het zwangerschapshormoon HCG (humaan chorizon gonadotropine) wordt aangemaakt. Je hebt dus veel meer van dit hormoon in je bloed bij een eenling zwangerschap
-
Je lichaam houdt vocht vast en heeft dit vocht nodig voor de verslapping en de rek van de weefsels. Het hormoon progesteron zorgt hiervoor. Zolang het niet gepaard gaat met een hoge bloeddruk of met eiwit in de urine, is er geen reden tot bezorgdheid. Af en toe wat extra die benen omhoog en voorkom dat je te lang staat.
-
Rugklachten. De banden die je baarmoeder dragen en aan je rug vast zitten krijgen heel veel te verduren met een tweelingzwangerschap. Het gewicht is natuurlijk veel groter. Let goed op je houding en soms wil een ondersteunende buik- of bekkenband voor verlichting zorgen. In het ergste geval is een behandeling bij een fysiotherapeut nodig.
-
Vermoeidheid wordt veroorzaakt door de enorme hormonale veranderingen tijdens het 1e trimester. Het tweede trimester neemt het wat af en kan het zijn dat je energie weert toeneemt. De laatste drie maanden van je zwangerschap neemt helaas de vermoeidheid weer toe.
Controles tijdens de zwangerschap
Ben je in verwachting van een tweeling dan zijn de zwangerschapscontroles ook frequenter. Elke maand moet je op controle bij de gynaecoloog.Een tweelingzwangerschap brengt meer risico’s met zich mee. Er wordt meer gefocust op je bloeddruk, zwangerschapssuiker, ijzer en eventuele zwangerschapsvergiftiging. Vanaf 26 tot 32 weken om te twee weken en vanaf week 32 bezoek je elke week de gynaecoloog.
De bevalling
Een thuisbevalling zit er helaas niet in bij een tweeling. Bevallen van een tweeling gebeurt altijd in het ziekenhuis. De bevalling van een tweeling brengt namelijk meer risico’s met zit mee. Wanneer er complicaties optreden is snel ingrijpen van groot belang. In de meeste gevallen kun gewoon vaginaal bevallen. Het eerste kindje moet wel in hoofdligging liggen en niet in de stuitligging. Een tweeling bevalling verloopt in principe hetzelfde als de bevalling van één kindje. De weeën en het persen verloopt hetzelfde. Al kan je grote buik misschien in de weg zitten en ben je wat minder mobiel. Is je eerste kindje geboren dan kan het zijn dat de persweeën wat afnemen voor de geboorte van je tweede kindje. Een infuus met oxytocine kan de weeën weer op gang helpen. De meeste tweelingen worden 5 tot 10 minuten na elkaar geboren, maar 25 minuten later is ook normaal. Is alles goed gegaan? Dan mogen jullie dezelfde dag naar huis.