Wat moet je allemaal regelen als je zwanger bent?
Je zwangerschap is een leuke en spannende tijd. Het is ook een tijd waarin je veel moet regelen. Van het klaarmaken van de babykamer tot het afsluiten van verzekeringen. Tijdens je zwangerschap komt er een hoop op je af. We hebben een checklist voor je gemaakt om je een beetje houvast te geven. Heb je alle onderstaande zaken geregeld, dan hoef jij je nergens meer zorgen om te maken en kun je lekker gaan genieten van deze mooie tijd.
Kies een verloskundige
Een van de eerste dingen die je moet regelen is het kiezen van een verloskundige. De verloskundige begeleidt je negen maanden lang bij je zwangerschap. De eerste afspraak heb je meestal rond de achtste week. De eerste echo krijg je rond de 12 weken. Daarna ga je eens in de vier weken naar de verloskundige. De laatste maand van je zwangerschap bezoek je de verloskundige wekelijks. Tijdens je bevalling begeleidt de verloskundige je, tenzij je een medische indicatie krijgt, dan neemt de gynaecoloog het over.
Controleer je zorgverzekering
Bekijk de polis van je zorgverzekering. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Zo vergoedt de basisverzekering bijvoorbeeld wel de verloskundige, maar niet de volledige kraamzorg. Hiervoor is een aanvullende verzekering nodig. Elk kalenderjaar kun je van zorgverzekering wisselen, dit geldt ook tijdens je zwangerschap. Denk dus goed na of je een aanvullende verzekering wil als je nu alleen een basisverzekering hebt.
Kraampakket aanvragen
Het kraampakket is een doos met medische spullen die je nodig hebt tijdens je bevalling en voor je verzorging na de bevalling. Zes weken voor je uitgerekende datum moet het kraampakket in huis zijn. In het kraampakket vind je onderleggers, kraamverband en matrasbeschermers, ontsmettingsmiddel en gaasjes. Als je aanvullend verzekerd bent kun je het kraampakket aanvragen via je verzekering. Doe dit wel op tijd, het liefst voor de vijfde maand van je zwangerschap.
Zwangerschapsverlof
Als je werkt, krijg je zwangerschapsverlof. Dat is in de wet zo geregeld. In het totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof. Je krijgt 4 tot 6 weken voor de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Je moet hiervoor eerst een zwangerschapsverklaring aanvragen bij je verloskundige en deze overhandigen aan je werknemer. Het aanvragen van je zwangerschapsverklaring is dus een van de dingen die zo snel mogelijk moet regelen.
Erkenning van het kind
Als je niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt moet de vader het kind erkennen. Juridisch gezien is hij daarmee de vader van het kind. Hij krijgt daarmee een aantal rechten en plichten. Daarnaast moet de vader het ouderlijk gezag aanvragen. Hiermee is hij de wettelijk vertegenwoordiger van het kind.
Een uitvaartverzekering afsluiten
Je wil hier absoluut niet over nadenken, maar toch is het verstandig om te doen. Want met een uitvaartverzekering voor jou en je kind neem je nu al financiële zorgen weg voor later. Een uitvaartverzekering is een verzekering die de kosten van de uitvaart dekt. De kosten van een crematie of begrafenis kun je geheel of gedeeltelijk verzekeren. Zo blijf je als nabestaande niet achter met hoge kosten. Bij de meeste uitvaartverzekeraars zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Bij Monuta is je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap al meeverzekerd.
Kinderopvang
Als je gebruik wil gaan maken van kinderopvang, kun je dit het beste gelijk als je weet dat je zwanger bent regelen. De wachtlijsten voor de kinderopvang zijn op sommige plekken lang. Daarom is het verstandig om dit van te voren uit te zoeken en je nog ongeboren kindje alvast aan te melden. Je krijgt bericht van de kinderopvang als je kindje is aangemeld en het kinderdagverblijf neemt contact met je op als je kindje geboren is.
Je babyuitzet
Een baby heeft speciale verzorging nodig. Denk daarom goed na over wat je allemaal moet hebben. Voor de eerste weken kan het handig zijn om een verplaatsbaar wiegje te hebben. Zo kan je kindje makkelijk naast je op je slaapkamer slapen. Voor de tijd daarna, als je kindje op zijn eigen slaapkamer gaat slapen, kun je een babykamer met een ledikantje, commode en kast aanschaffen. Voor de eerste tijd heb je een kinderwagen nodig. Zorg voor een kinderwagen met een keurmerk, zodat je zeker weet dat deze veilig is. Veel kinderwagens bestaan uit meerdere delen die je op het onderstel kunt klikken. Naast een wieg, beschikken deze ook over een maxi cosi. Een maxi cosi is ook onmisbaar als je een baby hebt. In een maxi cosi kun je je baby veilig vervoeren in de auto.