Hartige baklava? Het kan met deze home made baklava met feta en tomaat
Baklava is een heerlijk zoete lekkernij. Maar hoewel deze snack erg populair is, is niet iedereen even dol op zoete traktaties. Daarbij is baklava zo zoet, dat je na één stukje meestal wel genoeg hebt. Daarom hebben wij voor iedereen die liever voor iets hartigs gaat een baklava recept met een twist. Deze baklava met feta en tomaat is precies waar je naar op zoek bent.
Lees ook: Weekendtip: Zo maak je goddelijke pizza uit de Airfryer
Wat heb je nodig voor de hartige baklava?
- 9 vellen ontdooid filodeeg
- 1 ui
- 8 tomaten
- 2 knoflookteentjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel kaneel
- 100 gram dadels
- Peterselie
- 200 gram feta
- 50 gram walnoten
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 2 theelepels cayennepeper
- 150 gram boter
Hoe maak je de baklava met feta en tomaat?
- Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden. Ondertussen laat je het filodeeg ontdooien en smelt je de boter in een pannetje.
- Ondertussen snipper je de ui en de knoflook. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de knoflook en ui samen met de specerijen.
- Was de tomaten en halveer deze. Vervolgens verwijder je de helft van het vruchtvlees en snij je deze in kleine blokjes. Voeg de blokjes toe aan het uienmengsel en bak het op middelhoog vuur.
- Snijd de dadels nu ook in kleine stukjes. Hetzelfde doe je met de feta en de walnoten.
- Pak nu een ovenschaal en bestrijk deze met de gesmolten boter. Beleg de bakvorm nu met een laag filodeeg en herhaal dit totdat je drie lagen hebt. Hierna verdeel je de helft van het ui-tomatenmengsel en bestrooi je het met de helft van de feta, dadels en walnoten. Leg vervolgens weer drie lagen filodeeg eroverheen en herhaal de vorige stappen.
- Besprenkel het als laatste met wat sesamzaadjes en bak het gaar in zo’n 30 minuten.
- Zodra de baklava mooi goudbruin is haal je het uit de oven en bestrijk je het met nog wat gesmolten boter. Nu nog een lekker drankje erbij en je dag kan niet meer stuk.
Lees ook: Zo maak je bananen pannenkoeken in de Airfryer (ja, dat kan!)