Menstruatie ondergoed: 4 belangrijke vragen en de antwoorden
Menstruatie ondergoed: je hoort en leest er steeds vaker over. Onderbroekjes die je menstruatiebloed opvangt. Het zou niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je lichaam zijn. Klinkt goed, toch? Maar ehm, hoe werkt dat dan? Hoelang kun je het dragen? Ga je niet doorlekken? Voel je het zitten? We beantwoorden alle vragen.
Lees ook: De beste yogaposities tegen menstruatiepijn
1. Hoe werkt menstruatie ondergoed?
Het materiaal van een menstruatie onderbroek heeft meerdere laagjes. Deze combinatie van verschillende stoffen zorgen ervoor dat het bloed geabsorbeerd en vastgehouden wordt. Het laagje van de binnenkant van het broekje blijft droog, dat voelt wel zo fijn. Het laagje aan de buitenkant houdt de vloeistof tegen en voorkomt dat je doorlekt. Geen zorgen, het voelt echt niet alsof je 'een luier draagt'. Ook voelt het materiaal niet nat. Jij of mensen om je heen kunnen niks ruiken.
2. Kan het ook andere vloeistoffen opvangen?
Menstruatie ondergoed is gemaakt om menstruatiebloed moeiteloos op te vangen. Tot wel drie tampons vol. Het is ook geschikt om te dragen als je last hebt van overmatige afscheiding, urineverlies en spotting.
3. Hoelang kun je het dragen?
In tegenstelling tot een tampon of maandverband, hoef je een menstruatie slip niet om de paar uren te wisselen. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van je flow. Merken die menstruatie ondergoed verkopen hebben vaak meerdere soorten. Hoe groter de onderbroek, hoe meer vocht het opvangt. Zo kun je bijvoorbeeld de eerste dagen een high waisted slip dragen en daarna een gewone slip of string. Sommige vrouwen kunnen een menstruatieslip bijna een hele dag dragen. Als je heel heftig ongesteld bent en vaak doorlekt, kan een menstruatieslip een uitkomst voor je zijn. Het is namelijk ook mogelijk om te combineren met het dragen van een tampon. Let op: met maandverband juist niet.
De slips zijn natuurlijk wasbaar, maar het is wel handig om meerdere period panties te kopen. Dan zit je nooit zonder.
4. Waarom is menstruatie ondergoed beter dan tampons of maandverband?
In een leven gooi je ongeveer 10.000 tampons en maandverbanden weg. Heel veel dus! Niet alleen kan het hoog oplopen in de kosten, ook het milieu betaalt mee. Tampons en maandverband vallen onder 'restafval': je kunt het dus niet recyclen. Menstruatie ondergoed is wasbaar en herbruikbaar, één slip gaat vaak tot drie jaar mee. Als je period panties kiest en rekening wilt houden met Moeder Natuur, kies dan voor bamboe ondergoed. De productie is 80% minder belastend dan gewoon katoen.
Menstruatie ondergoed is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw body. Tampons en maandverband bevatten vaak plastic en bleekmiddelen. En dat komt in de buurt van je meest precious lichaamsdeel... Nee, dank je!
Lees ook: Even geen tampons of maandverband? Dit zijn 3 interessante alternatieven