Het zwangerschapsbrein: bestaat het echt en wat doe je ertegen?
Terwijl een kleintje in je buik groeit, past je lichaam zich op allerlei manieren aan. Naast alle gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes, zal je ongetwijfeld ook dingen vergeten. Vijf seconden geleden wist je nog waar je sleutels lagen en ondanks je boodschappenlijstje ben je van alles vergeten. Ah, dat ligt gewoon aan het zwangerschapsbrein! Maar bestaat dat ook echt?
Lees ook: Hevige menstruatiepijn betekent extra pijnlijke bevalling?
Gatenkaas geheugen
Een zwangerschap eist veel van je lichaam, en hoe! Je buik wordt iedere dag een stukje groter en je lichaam maakt zich klaar voor de bevalling. Je ziet het misschien niet, maar van binnen is er een grote verandering gaande. Als zwangere vrouw zal je vast al allerlei leuke grappen hebben gehoord over jouw ‘gatenkaas geheugen’. Wijst een vriendin je erop dat je hetzelfde verhaal al drie keer hebt verteld? En wimpel je het af als een gevalletje zwangerschapsbrein? Wees gerust, dat is dus hartstikke legit.
Grote veranderingen
Dat je vergeetachtiger wordt tijdens de zwangerschap, is namelijk hartstikke waar. Inmiddels zijn er al meerdere onderzoeken naar gedaan en wat blijkt? De hersenen ondergaan ook een behoorlijke transformatie. Dat ondervond onder andere professor Hoekzema van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook neuropsychologen van de New Deakin University deden hier onderzoek naar door de hersenen van honderden vrouwen te onderzoeken – zowel zwanger als niet-zwanger. Wat blijkt? Bij 80% van de onderzochte zwangere vrouwen was er wel degelijk sprake van veranderingen in hun cognitieve vermogen.
Inleven in anderen
Daarnaast wordt de grijze massa in je hersenen dunner. Daarin bevinden zich de cellen die ervoor zorgen dat je je kunt verplaatsen in anderen en met hen kunt meeleven. Het kan dus heel goed zijn dat je je tijdens de zwangerschap moeilijk kunt inleven in anderen. Dat komt dus écht doordat je zwanger bent. Sterker nog: die veranderingen zijn lange tijd na de geboorte nog aanwezig. Dat hoeft niet te betekenen dat je er al die tijd nog zoveel last van hebt, maar verwacht niet dat je zwangerschapsbrein na de geboorte direct weg is.
Hoe komt het?
Negen maanden lang bereid je je voor op je bevalling en alles wat daarna komt. Dat neemt behoorlijk wat ruimte in je hoofd in beslag. Dat betekent trouwens niet dat je cognitieve vermogen helemaal keldert: veel van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek, konden zich prima concentreren op een bepaalde taak. Er is gewoon even geen ruimte voor kleine dingen, zoals onthouden waar je sleutels zijn, en dat is heel logisch. Dat je na de geboorte nog last hebt van je zwangerschapsbrein, kan komen doordat je als kersverse moeder behoorlijk wat kostbare uurtjes slaap verliest. We weten inmiddels al dat slaap ontzettend belangrijk is, dus je kunt je wel voorstellen wat voor effect dat op je kan hebben na een zwangerschap. Minder uurtjes tukken betekent dat je lichaam minder tijd heeft om alles te verwerken, te herstellen en opnieuw op te laden. It’s all connected.
Dit kun je doen
Heel veel kun je er helaas niet tegen doen, aangezien al die veranderingen in je hersenen zitten. Probeer jezelf te helpen en tegemoet te komen. Natuurlijk is het frustrerend om dingen te vergeten of je niet meer als jezelf te voelen. Wen jezelf aan om dingen direct in je agenda te zetten of bij te houden in je notities, of draag steeds een notitieblokje op zak. Praat erover met je partner en je omgeving. Geef aan dat je er niets aan kunt doen, maar dat je het wel zo makkelijk mogelijk wilt maken. Dat kan onder andere door taken uit te besteden en rust te nemen. Vraag ze om geduld met je te hebben. Jij kunt er immers niets aan doen, en het is voor jou al lastig genoeg. Een beetje compassie is het minste.
Bron: Women’s Health
Lees ook: Zo bereid je jouw lichaam voor op een zwangerschap