Zo zorg je met je stem voor meer inclusiviteit in de Tweede Kamer

De maatschappij door Laura

De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan, 17 maart 2021 om precies te zijn. Weet je al op welke partij je gaat stemmen - en op wie? Met jouw stem beïnvloed je hoe onze samenleving eruit zal zien. Toch weerspiegelt de Tweede Kamer de samenleving (totaal) niet. Daar kun je iets aan doen. Hoe jij met jouw stem voor meer inclusiviteit kan zorgen, leggen we je uit.

diversiteit

Lees ook: Terugblik: 11 x positief nieuws dat gebeurde in 2020

De inclusiviteit in de Tweede Kamer

Inclusiviteit houdt in dat er ruimte is voor alle soort mensen: met verschillende culturen, genderidentiteiten, seksualiteiten en beperkingen. In de Tweede Kamer zie je vooral witte mannen van 40+. Waar zijn de vrouwen en mensen van kleur? Juist de groepen waar nog veel aan gelijkheid kan worden gedaan, missen in de politiek.

Slechts eenderde is vrouw, terwijl de man-vrouwverhouding in Nederland bijna 50/50 is. 24 procent van de Nederlandse bevolking heeft een migratieachtergrond, maar in de kamer is dat slechts 11 procent. Sterker nog: zelfs de diversiteit in achtergrond is laag. Er zijn vooral kamerleden van Turkse of Marokkaanse afkomst. De Tweede Kamer telt bijvoorbeeld nul(!) leden met Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond. Representatie is belangrijk. Wat is een debat over Black Lives Matter of Zwarte Piet zonder zwarte politici in de kamer? Als we discussiëren over vrouwenrechten willen we ook geen mannen, maar juist vrouwen aan het woord horen, toch?

Wat kun jij doen voor inclusiviteit?

Je leest het, er kan veel gedaan worden aan inclusiviteit. Gelukkig is de verkiezingslijst volgens Trouw dit jaar diverser dan ooit. Bij bijna alle partijen vind je meer vrouwen en mensen met een migratieachtergrond op de lijst. Bij de meeste partijen heeft 15 tot 35 procent van de kandidaten een niet-westerse afkomst.

  • PvdA: 35 procent
  • D66: 25 procent
  • GroenLinks: 25 procent
  • ChristenUnie: 20 procent
  • SP: 15 procent
  • VVD: 13 procent
  • CDA: 5 procent
  • Partij voor de Dieren: 0 procent
  • SGP: 0 procent

Er zijn drie manieren waarop jij kan bijdragen aan de diversiteit en inclusiviteit in de Tweede Kamer:

  1. Stem op een vrouw
  2. Stem op een persoon met een migratieachtergrond
  3. Stem op een partij die zich inzet voor inclusiviteit

Let op: de verkiezingen verlopen dit jaar anders vanwege de corona-crisis. Check het overzicht met maatregelen.

Slim stemmen

Als je bent voor meer diversiteit, is het belangrijk om slim te stemmen. De organisatie Stem op een vrouw heeft hier een handige methode voor bedacht. Stem niet op de eerste vrouw in de lijst. Zij komt dankzij haar hoge positie vaak al in de Tweede Kamer. Check de peilingen voor jouw partij. Ga na hoeveel zetels de partij waarschijnlijk zal krijgen en stem op de eerste vrouw die er onder staat.

 stemopeenvrouw

Je kunt deze methode natuurlijk ook toepassen op personen met een migratieachtergrond. Check stemopeenvrouw.nl voor de peilingen per partij en meer tips.

Lees ook: 'Brildragers hebben drie keer minder kans op coronabesmetting'

Bron: Trouw