Overtijd: vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?
Wanneer je het idee hebt dat je zwanger bent, kan het nooit kwaad om uit voorzorg een zwangerschapstest te doen. Het fijne aan zwangerschapstesten is dat je ze gemakkelijk thuis kunt uitvoeren en je de uitslag binnen 5 minuten al hebt. Dat klinkt allemaal best gemakkelijk, zou je denken, maar het is best begrijpelijk als er nog steeds wat vragen omhoog komen. Hoe werkt zo'n zwangerschapstest en belangrijker: wanneer kun je een zwangerschapstest doen?
Lees ook: Zo bereid je jouw lichaam voor op een zwangerschap
Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?
Je hebt de uitslag van de test zo snel, omdat de test kijkt of jij het zwangerschapshormoon hCG in jouw urine hebt zitten. Je kunt een zwangerschapstest al doen wanneer je één dag overtijd bent, op je 'Niet Ongesteldheidsdag'.
Het meest betrouwbare is dus om een zwangerschapstest te doen waneer je één dag overtijd bent. Wanneer de test dan negatief aangeeft, wordt het alsnog aangeraden om een paar dagen daarna, indien je nog niet ongesteld bent, ook een test te doen voor de zekerheid. Doe je de test te vroeg, dan zijn er te weinig zwangerschapshormonen waardoor de zwangerschapstest niet zijn werk kan doen. Daarbij wordt het ook aangeraden om voordat je de test doet niet te veel vocht te drinken, hierdoor kan de zwangerschapstest minder goed zien hoeveel zwangerschapshormonen er aanwezig zijn.
Kun je niet wachten tot je overtijd hebt en wil je het eerder weten? Dan heb je altijd nog de keuze om een duurdere, gevoeligere maar let op: ook vaak minder betrouwbare test te proberen. Je kunt deze test vier tot vijf dagen voordat je ongesteld moet worden hetzelfde gebruiken als een normale zwangerschapstest.
Positief of negatief: wat nu?
Een zwangerschapstest geeft aan of je zwanger bent of niet door middel van streepjes. Wanneer je bijvoorbeeld twee streepjes te zien krijgt ben je zwanger, en wanneer je één streepje ziet betekent dat dat je niet zwanger bent. Dit hoeft overigens niet alles te betekenen: ook een zwangerschapstest kan fout zitten (de meeste testen geven ook aan dat ze 99% betrouwbaar zijn). Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de test niet goed is uitgevoerd, er te vroeg is getest, er teveel vocht is ingenomen of de zwangerschap is afgebroken. Wil je 100% zekerheid van jouw zwangerschap? Dan wordt het altijd aangeraden om een echo te laten maken of een bloedtest af te nemen.