5 x koolhydraatarme borrelsnacks
Onmisbaar bij een feestje, een borrel of een filmavond zijn (natuurlijk) de hapjes. Tegenwoordig kun je heel makkelijk en snel gezonde en koolhydraatarme borrelhapjes maken, het enige wat je er voor nodig hebt zijn je cookingskills! Het allerleukst is natuurlijk om die borrelhapjes zelf te bereiden in plaats van borrelnootjes en tapas uit de supermarkt mee te nemen.
Lees ook: Lifehack: zo wordt een keiharde avocado binnen 10 minuten eetbaar
1. Krokante broccoli met gember-soja dipsaus
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 400 gram broccoli
- 2 eieren
- 50 gram bloem
- 70 gram panko
- 2 lente uitjes
- 2 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels water
- 45 gram konfijte gember (stemgember)
Dit moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de broccoli in roosjes en spoel deze om in water. Kluts 2 eieren in een kommetje, vul een ander kommetje met de bloem, wat peper en zout en een derde schaaltje met panko.
- Haal een (nat) roosje broccoli door de bloem en zorg dat er geen overtollig bloem meer op zit. Haal het vervolgens door het kommetje met ei en dan door de panko. Als het goed is blijft de panko goed plakken. Leg de roosjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Herhaal dit met alle broccoliroosjes tot ze op zijn.
- Bak dit vervolgens voor ongeveer 15-20 minuten in de oven. Draai ze vervolgens om en zet ze voor nog een kwartiertje in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Nu is het tijd voor de gember-soja dip. Meng de sojasaus, water en gember door elkaar in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus. Je kunt de broccoliroosjes garneren met wat grofgesneden lente uitjes en je bent klaar!
2. Olijftapenade met crackers
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- 240 gram gesneden zwarte olijven
- 50 gram kappertjes
- 1 teentje knoflook
- 1 1/2 scheutje olijfolie
Dit moet je doen:
- Meng de ingrediënten door elkaar in een vijzel tot een volle tapenade. Wanneer je dit hebt gedaan kun je nog kijken of er peper en zout bij moet.
- Serveer de tapenade met wat luchtige crackers en je tapenade is ready!
3. Sesam Knäckebröd
Dit heb je nodig (voor 15 porties):
- 100 gram sesamzaadjes
- 35 gram zonnebloempitjes
- 30 gram geraspte kaas
- 1/2 eetlepel (5 gram) psyllium
- 60 milliliter water
- 1 ei
- 1 theelepel zout
Dit moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Voeg alle ingrediënten toe in een grote kom en meng dit door elkaar. Maak van het sesam-mengsel een dunne rol van ongeveer 3 millimeter dik en leg dit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Besprenkel het 'deeg' met wat zeezout en zet de bakplaat voor ongeveer 20 minuten in de oven. Haal de bakplaat er vervolgens uit en snijd de sesam crackers in de vorm hoe jij wil. Dit kunnen bijvoorbeeld vierkantjes of rechthoekjes zijn. Let op: het knäckebröd is nog warm en kwetsbaar, snijd het dus voorzichtig en niet te snel.
- Zet de bakplaat nog 30-40 minuten in de oven en bak het knäckebröd goudbruin. Wanneer de tijd om is, is het belangrijk om nog even te checken of er geen vochtige plekjes meer te vinden zijn in het knäckebröd, en dat alles hard en droog is. Is dit niet het geval, moeten ze nog even in de oven. Je kunt het knäckebröd serveren met lekkere spreads, maar zonder is het ook al lekker!
4. Chips van courgette
Dit heb je nodig (voor 4 porties):
- 1 courgette
- Zout
- 350 milliliter kokosolie
- 1 eetlepel chillipoeder of paprikapoeder (of andere kruiden naar keuze)
Dit moet je doen:
- Verwarm olie op 180 graden in een koekenpan of frituur. Snijd ondertussen de courgette in dunne plakjes en leg ze in een vergiet. Besprenkel de courgetteplakjes met wat zout en zeef zoveel mogelijk overig vocht uit de courgetteplakjes.
- Frituur de plakjes in de hete olie wanneer deze warm is tot ze goudbruin zijn. Leg de chipjes wanneer ze klaar zijn op een keukenpapiertje zodat het vet verdwijnt. Besprenkel de chips met wat kruiden naar keuze, zoals chillipoeder of paprikapoeder. Eetsmakelijk!
5. Ei muffins
Dit heb je nodig (voor 3 personen):
- 2 lente uitjes
- 150 gram chorizo of salami
- 12 eieren
- 2 eetlepels rode of groene pesto
- Zout en peper
- 175 gram geraspte kaas
Dit moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vul een muffin tree met papieren cups of besmeer de tree met boter. Voeg de gesneden lente uitjes en chorizo/salami toe aan de onderkant van de muffin tree.
- Kluts de eieren en meng dit met de pesto, zout en peper. Voeg vervolgens de kaas toe en roer dit goed door elkaar. Giet het mengsel over de lente uitjes en chorizo/salami en bak dit voor 15-20 minuten in de oven tot de muffins goudbruin zijn. Houd de muffins wel goed in de gaten, want het kan sneller gaan: dit ligt aan de maat van de muffin tree.
Lees ook: Zoveel calorieën zitten er in een gin-tonic