Dit is alles wat je moet weten over afvallen na de zwangerschap

Zwanger door Laura

Het is niet gek dat je een aantal kilo’s aankomt tijdens je zwangerschap. Niet alleen het kindje in je buik weegt extra, maar ook het vruchtwater, de placenta en het extra vocht dat je vasthoudt. En daarnaast komt er vaak ook extra lichaamsvet bij. Gemiddeld kom een vrouw tussen de 5 en 20 kilo aan. No panic, dit is heel normaal! 

Lees ook: Video: In Australië is een baby van 6,6(!) kilo geboren

Wees je lichaam dankbaar

Houd er wel rekening mee dat je zwangerschap sporen achterlaat en je lichaam er anders uitziet na de bevalling. Maar kijk naar die prachtige baby die jouw lichaam op de wereld heeft gezet. Dat maakt toch alles weer goed?!

Eerst herstellen

Je wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk je extra kilo’s kwijtraken, maar het is beter om na bevalling even rustig aan te doen. Je baarmoeder en vagina hebben tijd nodig om te herstellen. De gouden regel: de eerste zes weken heel voorzichtig zijn en niet te zwaar tillen of sporten.

Buikspieroefeningen

Ongeveer zes weken na een vaginale bevalling en acht weken na een keizersnede kun je de buikspieroefeningen weer bij je work-out toevoegen. Zoals we hierboven al noemden: rust is erg belangrijk in de eerste paar weken na je zwangerschap, dus vooral niet overhaast weer gaan sporten! Stukjes wandelen kan, maar hardlopen is nog te intens voor je herstellende lichaam.
Tijdens de zwangerschap is er ruimte ontstaan tussen de rechte buikspieren, dit wordt diastase genoemd. Bij een te snelle of intensieve opbouw van de oefeningen is er een groot risico dat de diastase groeit in plaats van afneemt. En dat wil je natuurlijk niet!

Borstvoeding

Je lichaam heeft zich tijdens de zwangerschap klaargestoomd om borstvoeding te gaan geven. Ook om deze reden heeft je lichaam extra vet opgeslagen. Alleen dit weegt meestal al 2,5 kilo! Als je een gezond voedingspatroon aanhoudt en minimaal 2 liter water per dag drinkt, zal er ook een groot gedeelte van je bijgekomen kilo’s om worden omgezet in moedermelk. Het belangrijkste is dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk aan twee stuks fruit en minimaal 200 gram groente per dag.

Vermijd crashdiëten

Pas op met verschillende diëten, bij een crashdieet kan je lichaam al snel energie en voedingsstoffen tekortkomen. Die heb je juist hard nodig! Vermijd daarom het ziekenhuisdieet, Cambridge dieet, soepdieet, yoghurtdieet en het fruitdieet. 
Het is dus belangrijk dat je kiest voor een gezond voedingspatroon met verse, natuurlijke voeding. 

Wees trots 

Het is goed om te weten dat je lichaam er niet precies hetzelfde uit zal ziet als voordat je een kind op de wereld zette. Maar onthoud: je kunt ook lekker in je vel zitten met een extra vetje aan je buik. Je mag trots zijn op jezelf en je lichaam!

via GIPHY

Lees ook: Teleurgesteld zijn over het geslacht van je baby: het kan