Teleurgesteld zijn over het geslacht van je baby: het kan
“Hoera, het is een meisje!” Oeps, stiekem droomde je toch van een jongen? Dat het nu een meisje blijkt te zijn is eigenlijk een teleurstelling. Of andersom: je krijgt een jongetje, maar had altijd je een mini-me in je hoofd. Dat kan, want er bestaat in de praktijk zoiets als ‘gender disappointment’: teleurstelling over het geslacht van je baby.
Lees ook: Elke moeder (to be) moet deze nieuwe Netflix-docuserie over baby's zien!
Teleurstelling en taboe
‘Gender disappointment’ komt vaker voor dan je denkt. En het is lastig, want moet je niet blij zijn met het geslacht van je kindje? Blij zijn dat het kindje gezond is en dat je überhaupt zwanger kan raken? Over het geslacht mag je niet zeuren. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Ben jij een moeder in spe die uit een jongensgezin komt en droomt van een dochtertje? Of hebben jullie al een jongetje en je hoopt dat de tweede een meisje wordt. Als dat niet het geval is dan kan dat zorgen voor teleurstelling. Veel jonge (toekomstige) ouders ervaren het als een taboe als ze teleurgesteld zijn over het geslacht. In het ergste geval durven ze er niet over te praten. Heel soms kan dit leiden tot veel frustraties, schuldgevoelens en in het ergste geval ook in een depressie.
Wat kan je hieraan doen?
Heb je een extreme voorkeur voor een jongen of meisje? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om teleurstelling te voorkomen of om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
- Ga na waar de voorkeur vandaan komt? Heb je bijvoorbeeld een hekel gehad aan je nichtje/neefje?
- Realiseer dat jij je kind gaat opvoeden en waarden en normen mee kan geven.
- Besef dat het verschil tussen jongens en meisjes-kenmerken, speelgoed, kleding en activiteiten anno 2020 minder groot is.
- Denk jij dat je teleurgesteld zal zijn wanneer je het geslacht weet? Kies er dan voor om het geslacht van de baby pas na de bevalling te ontdekken. Als je na de geboorte achter komt dat je toch een zoon hebt gekregen, waarvan je gehoopt had dat het een dochter zou zijn, dan kan je je er vaak veel beter bij neerleggen.
- Neem iemand in vertrouwen om over je teleurstelling te praten. Een luisterend oor kan al heel veel helpen, misschien had je beste vriendin wel hetzelfde!
Lees ook: Video: In Australië is een baby van 6,6(!) kilo geboren