Rug acne? Zo verdwijnen de vervelende puistjes op je rug

Lichaam door Daniëlle

Puistjes discrimineren niet. Ze 'poppen' niet alleen op je gezicht op, maar ook op je buik, bovenarm en je rug. Dat laatste noemen ze in het Engels ook wel 'bacne': back + acne. Het ontstaat door verschillende oorzaken, ook na de puberteit. Hoe krijg je rug acne en hoe kom je er weer vanaf?

Lees ook: Puistje aan de binnenkant van je neus? Dit kun je er tegen doen

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Acne is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen, waaronder puistjes. Het heeft eigenlijk niks te maken met hoe slecht of goed je huidconditie is, maar juist met je hormonen en de genen. Acne is een onsteking van de talgkliertjes die in je huid zitten, waardoor er heel veel puistjes op een gebied ontstaan. Daarnaast is elk huidtype anders, waardoor acne bij elke persoon verschilt. De één krijgt bijvoorbeeld acne op het gezicht, maar de ander misschien wel op de rug of zelfs de bovenarmen.

Dit is dus afhankelijk van je hormonale en genetische situatie. Omdat je in de puberteit overspoeld wordt met hormonen, hebben de meeste mensen hier in die periode veel last van. Maar liefst 30% van de vrouwen heeft last van acne op de rug, waarvan zo'n 15% er na jaren nog last van heeft. Bij velen trekt het na het 25ste jaar weg, maar dat komt dus helaas niet bij iedereen voor: 5% van de vrouwen heeft hier na haar 40ste levensjaar nog last van.

Hoe ontstaat acne op de rug?

De puistjes ontstaan door ontstoken talgklieren. Talg houdt de huid soepel en zorgt ervoor dat het niet uitdroogt. Wanneer je gaat puberen, verandert er van alles in jouw lichaam. Niet alleen je lichaam en je hormonen, maar ook je talgklieren. Deze klieren beginnen te groeien en maken meer talg aan dat jouw lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Hierdoor verstoppen de poriën, krijgt de acne de kans om te ontstaan en krijg je last van puistjes. Doordat je poriën (die kleine 'gaatjes' in je huid waar zweet en talg uitkomt) verstopt raken, ontstaat er een soort van propje in het afvoerkanaal. Dat propje wordt steeds groter en ontwikkelt zich tot een comedo (mee-eter), en vervolgens tot een puistje. Wanneer je denkt dat er acne op je rug ontstaat, is het handig om er op te letten dat je rug acne niet verward met folliculitis: een ontstoken haarzakje.

Hoe kom je van rug acne af?

Het is belangrijk om te weten dat rug acne anders behandeld moet worden dan acne op je gezicht. De huid van de rug is namelijk dikker dan dat op je gezicht, dus met een gezichtsbehandeling voor acne of peelings kom je zeker niet van die bacne af. Pak de puistjes op je rug daarom goed aan door het vanuit de binnenkant te behandelen, met bijvoorbeeld isotretinoïne pillen. Gebruik daarnaast geen vette crèmes, maar gebruik in plaats van dat bijvoorbeeld een fijne scrub. En scrub niet vaker dan 1 of 2 keer per week.

Hoe voorkom je rug acne?

Wanneer je het idee hebt dat je last begint te krijgen van pukkeltjes op je rug, is het belangrijk om als eerst te kijken naar factoren om je heen waar je stress van krijgt. Zit je in een drukke periode op werk? Heb je een belangrijke deadline? Loopt het financieel even niet zo lekker? Het kan van alles zijn, maar rug acne wordt vaak veroorzaakt door (te veel) stress. Het hormoon cortisol dat vrijkomt, beïnvloedt de talgproductie. Het is daarom erg belangrijk om af en toe eens een moment voor jezelf te nemen en al die stress van je af te laten glijden. Neem bijvoorbeeld eens een yogalesje of spendeer tijd aan je hobby of passie.

Raak de huid daarnaast zo min mogelijk aan, want het irriteert en de bacne verergeren. Maak de huid dagelijks goed schoon met wat lauw water en dep het droog met een doekje. Schrob dus niet met een handdoek of ruwe washand over je rug, want dat beschadigt de huid en maakt de puistjes kapot, waardoor de ontsteking erger wordt. Knijp de puistjes vooral niet uit, want dit zorgt voor littekens en infecties.

Hormonen en genen veroorzaken pukkeltjes, maar het helpt ook om je beddengoed vaker te verschonen. Het verergert bestaande puistjes ook verergeren door het opstapelen van bacteriën. Trek bezwete sporttops daarom zo snel mogelijk uit. Zorg daarbij dat je conditioner altijd goed uit je haar spoelt, ook deze restjes veroorzaken soms pukkeltjes.

Lukt het maar niet om van die rug acne te komen? Dan kan het nooit kwaad om eens een bezoekje te brengen aan een schoonheidsspecialist of een specialist die (rug) acne behandelt.

Beste producten voor behandeling van rug acne

Het belangrijkste is dus dat je je acne goed behandelt, mét de juiste producten... Volg de gebruiksaanwijzing van de producten en houd vol. Het kost de huid ongeveer 30 dagen om het eerste resultaat te laten zien.

 

Lees ook: Gevoelige huid tijdens de winter: dit zijn de beste producten