25+ en nóg steeds puistjes? Dit zijn de oorzaken en oplossingen

Gezicht door Laura

Als pukkelige tiener verlangde je heimelijk naar je jaren als twintiger: dan was je vast en zeker van die vervelende puistjes af. Nou, we hebben nieuws voor de 13-jarige versie van onszelf. Puistjes kun je ook als volwassene krijgen. Waar het vandaan komt er wat je er tegen kan doen? Dat lees je hier.

Het ontstaan van puistjes

Hoe zat het ook al weer? Een puistje ontstaat als de talgklieren in je huid teveel talk aanmaken en het huidvet dit niet goed kan afvoeren vanwege dode huidcellen op je huid. Talg, vuil en dode huidcellen verzamelen zich tot een prutje die in je poriën kruipen. De bacteriën op de huid gaan zich voortplanten en vormen zo een ontsteking: en een puistje is geboren.

Oorzaken van puistjes bij volwassenen

Als tiener zijn puistjes onvermijdelijk. Door de natuurlijke hormoonschommelingen die bij de puberteit horen, ontstaan ze vanzelf. Hadden jouw vriendinnetjes minder puistjes dan jij? De ene krijgt nu eenmaal een zwaardere klap van Moeder Natuur. Toch kan het zijn dat je als volwassene nog steeds last krijgen van de gele en zwarte koppen in de vorm van puistjes. En wel om de volgende redenen…

Oorzaak puistjes: Je ouders 

Jep, net als met veel dingen zijn ook puistjes erfelijk bepaald. Bedank je ouders er dus maar voor. In de puberteit merk je het verschil niet, want dan krijgt iedereen het. Wanneer het jaren daarna weer opduikt, dit het in de genen.

Oorzaak puistjes: Menstruatie 

De menstru-puisten, wie kent ze niet? Deze variant gaat vaak weer snel voorbij, maar kan toch veel schade (lees: littekens) achterlaten.

Oorzaak puistjes: De pil 

Je wist dat-ie eraan zat te komen. De bron van al het kwaad: de pil. Maar even zonder grapjes… Vrouwen in de leeftijdscategorie 20 tot 35 beginnen en stoppen vaak met de pil. Deze plotselinge hormoonverandering kan voor verstoringen zorgen in je huid, resulterend in een explosie van puistjes. Terwijl de een meer puistjes krijgt door de pil, kan de ander juist meer puistjes krijgen als ze stopt.

Oorzaak puistjes: Geneesmiddelen 

De anticonceptiepil is niet de enige pil die voor puistjes kan zorgen. Onder andere antidepressiva en anti-epilecta staan er om bekend een pukkel hier en daar te veroorzaken.

Oorzaak puistjes: Stress

Niet iedereen krijgt acne als gevolg van stress. De meningen van huidspecialisten zijn hier ook erg over verdeeld. Het lichaam zou door stress meer van het hormoon cortisol aanmaken, welke de talgproductie weer stimuleert. Andere specialisten zijn het hier niet meer eens, want een vette huid hoeft geen acne huid te zijn. Arts Katrien Vossaert gelooft dat gestreste mensen vaker aan hun huid friemelen, waardoor de kans op ontstekingen (puistjes) stijgt.

Oorzaak puistjes: Verkeerde voeding 

“Van chocolade krijg je puistjes”. Het is veel gehoorde uitspraak en ook bijna net zo vaak weer is ontkracht. Dit is ook weer een geval waar niet alle huidexperts het met elkaar eens zijn. Orthomoleculair apotheker Gert Schuitemaker zegt hierover: “Wij eten veel geraffineerde voeding waarin zogeheten snelle suikers (die snel energie geven) zitten. Die worden snel door het bloed opgenomen en veroorzaken een onstabiele bloedsuikerspiegel, waardoor de hormoonhuishouding ontregelt kan raken. Het eten van ‘volle’ volkoren producten, verse groenten en fruit is beter.”

Ook goede vetten helpen om je hormoonhuishouding in het gareel te houden en die puistjes te voorkomen. Denk aan: lijnzaadolie, ongebroken lijnzaad, vette vis, avocado’s, walnoten en amandelen.

Volgens veel experts speelt zuivel ook een grote rol bij het ontstaan van puistjes. Uit een onderzoek van Harvard bleek dat vrouwen die twee of meer glazen melk dronken per dag wel 20% meer kans hadden op acne. Vermoedelijk komt dit door suikers, hormonen en vet in melk.

Hoe kom je er vanaf?

Een beste lik van de meest dekkende foundation laat je puistjes wel verdwijnen, maar dat is ook maar tijdelijk. Pak het probleem bij de bron aan.

Niet doen:

- Puistjes uitknijpen, drukken, krabben, aanraken
Ook al voelt het zó voldoenend om een flinke puist te vermorzelen. Het zorgt alleen maar voor een verspreiding van de bacteriën, een litteken, nog rodere kop en een flinke breakout. Zelfs erover wrijven is geen slim plan, ook niet als je een puistje in je neus hebt hoe pijnlijk ook. Op die manier druk je de bacteriën van je handen erin en wordt de ontsteking erger. Gewoon afblijven dus.

- Scheren over de huid met puistjes
Door te scheren open je het puistje en sleep je er nóg meer bacteriën in. Even met rust laten dat puistjes.

- Onder de zonnebank met puistjes
Zonnen is een veel gehoord advies tegen acne. Dit werkt voor eventjes, maar door de tijdelijke uitdroging van je huid wordt gelijk een overdosis aan talg geproduceerd. Het resultaat? Nóg meer puistjes.

Wel doen:

Rustig aan met crèmes
Smeer jij netjes dagelijks met dagcrème en/of anti-rimpelcrème (onder het mom: je kunt niet vroeg genoeg beginnen)? Vaak zijn deze spulletjes erg vet en veroorzaakt het verstoppingen in je huid. Zorg dus dat je zuinig smeert met een crèmetje dat bij jouw huidtype past.

Eliminatiedieet
Heb je het vermoeden dat je puistjes worden getriggerd door voeding? Probeer eens een eliminatiedieet. Hierbij stop je met bepaalde voeding eten of drinken voor een of twee weken. Bijvoorbeeld zuivel, chocolade of aardbeien. Let nu goed op wat je huid doet.

Veel water
Drink elke dag genoeg water. Het zal niet alleen de acne verminderen, maar je huid over het algemeen veel mooier maken.

Huidtherapeut
Ben je ten einde raad? Ga dan langs bij de huidtherapeut of dermatoloog. Die kan jou het beste advies geven op basis van je huidtype.

Lees ook: Dit kan er gebeuren als je je make-up niet verwijderd voor het slapengaan