Het invriezen van eicellen: dit moet je weten
Kinderen kunnen krijgen is een geschenk. Wat als je ze nu nog niet kan of wilt krijgen? Het invriezen van eicellen is een mogelijke oplossing. Door de wondere wereld van de wetenschap is het mogelijk om gezinsuitbreiding uit te stellen. Hoe werkt eicellen invriezen precies? Dit is alles wat je moet weten.
Lees ook: 4 manieren om je vruchtbaarheid te vergroten
Eicellen invriezen = eicelpreservatie
Het officiële woord voor het invriezen van je eicellen is eicelpreservatie. De eicellen worden, na hormoonbehandelingen, verzameld en vervolgens ingevroren. Later kunnen deze eicellen ontdooid worden en gebruikt worden tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF of ICSI (één spermacel wordt direct met één eicel samengevoegd). Ingevroren eicellen blijven vruchtbaar en geven je als vrouw of stel de kans om op een later moment in je leven een kind te krijgen. Let op: er is geen zekerheid dat je daadwerkelijk zwanger raakt.
Waarom je cellen laten invriezen?
Er kunnen medische of niet-medische redenen voor eicelpreservatie zijn. Zo kan het voorkomen dat je nog niet de juiste partner bent tegengekomen om een gezin mee te starten. Of misschien wil je je eerst focussen op je carrière. Een gebrek aan financiële middelen om een kind groot te brengen kan ook een reden zijn. Dit zijn niet-medische redenen. Sinds 2011 is het mogelijk voor vrouwen om hun eicellen te laten invriezen zonder medische reden. Eicelpreservatie vanwege je gezondheids- of vruchtbaarheidsproblemen zijn medische redenen.
Voor wie is eicellen invriezen een mogelijkheid?
De maximumleeftijd van het oogsten, oftewel het weghalen van de eicellen, is 39 jaar. Vrouwen kunnen middels eicelpreservatie de mogelijkheid om kinderen te krijgen verlengen tot 50 jaar: dit is de maximum leeftijd om eicellen in de baarmoeder te plaatsen. Vrouwen die kanker hebben en chemotherapie en bestraling ondergaan, kunnen hun eicellen bevriezen om ze te beschermen tegen bestraling. Het kan ook een oplossing zijn voor vrouwen die vervroegd in de overgang komen en wel (meer) kinderen willen.
Eicellen invriezen: de procedure en kosten
Voordat de eicellen worden ingevroren, ondergaat de vrouw een hormoonbehandeling. De hormonen die ze toegediend krijgt, stimuleren de groei van eicellen. Na een aantal weken worden bij de gynaecoloog eicellen uit de baarmoeder onttrokken. Dit gebeurt via een punctie. Dit staat voor één behandeling, maar je kunt meerdere behandelingen doen. Met ongeveer 20 à 25 eicellen heb je de grootste kans op bevruchting bij het terugplaatsen. Hiervoor zijn ongeveer drie behandelingen nodig. Wel moet je per keer opnieuw een hormoonbehandeling ondergaan. De kosten van het laten invriezen van je eicellen zijn relatief hoog: gemiddeld kost een behandeling je zo’n 4.000 euro. In veel gevallen zijn er meerdere behandelingen nodig om de kans op een bevruchtbare eicel te laten slagen, dus de kosten kunnen aardig oplopen. Daarbij betaal je elk jaar dat je eicellen in de vriezer liggen 40 euro. Bij eicelpreservatie om medische redenen wordt het bedrag vaak gedekt door de zorgverzekeraar. Als je je eicellen laat invriezen vanwege niet-medische redenen, moet je het uit eigen zak betalen.
Let op: dit is nog zonder het terugplaatsen van de ontdooide en bevruchte eicellen. Een IVF/ICSI-benadeling kost minimaal 3.000 euro en kan oplopen tot zo’n 7.000 euro. Als je droom is om een gezin te stichten, is het natuurlijk elke cent waard.
Lees ook: Hoe weet je zeker of je wel of niet kinderen wilt? Een psycholoog geeft antwoord