Drugs tijdens de zwangerschap: dit kan er gebeuren
Je zult het niet geloven, maar toch gebeurt het: zwangere moeders die drugs gebruiken tijdens de zwangerschap. In dit artikel leggen we uit wat er kan gebeuren wanneer je deze middelen gebruikt tijdens de zwangerschap.
Lees ook: Help! Mijn (schoon)moeder bemoeit zich met mijn zwangerschap
Ontwikkeling van hersenen en organen
De eerste weken van de zwangerschap is een spannende en gevoelige periode. Alles wat er in deze periode fout gaat heeft ernstige gevolgen voor de baby. Drugsgebruik in deze periode kan de ontwikkeling van de baby verstoren. Het kan leiden tot een miskraam, maar (overmatig) drugsgebruik kan ook leiden tot een verstoorde ontwikkeling van de organen, zoals hart en hersenen. Een foetus groeit in negen maanden van een embryo naar een levensvatbaar kind. In de hele periode, van innesteling van het eitje tot aan de volledige volgroeiing, kan drugs invloed hebben op kind en placenta.
Drugs komt bij het kindje
Veel drugs zijn in staat om door de barrière van de placenta naar het ongeboren kind te gaan. Op deze manier kan het drugsgebruik de ontwikkeling van het kind beïnvloeden. Alle functies van het kind in de baarmoeder zijn nog volop in ontwikkeling en daarom erg kwetsbaar.
Risico’s van drugsgebruik
Drugs gebruiken tijdens de zwangerschap kan, net als roken en alcohol drinken, voor ernstige schade zorgen aan het ongeboren kindje. De middelen die je inneemt komen ook bij je baby terecht. Als een vrouw drugs gebruikt tijdens de zwangerschap kan het volgende ontstaan bij het (ongeboren) kindje:
- Groeiachterstand
- Verstandelijke beperking
- Bloedingen
- Loslating van de placenta
- Baby wordt verslaafd geboren met afkickverschijnselen
- Achterstand in emotionele ontwikkeling
- Overgevoelige baby
- Vroeggeboorte
De baby in de buik is gewend geraakt aan de stoffen die de moeder gebruikt heeft en na de geboorte krijgt het merendeel van deze kinderen dan ook onthoudingsverschijnselen.
Lees ook: 7 tips om je vagina te beschermen tijdens je zwangerschap