Hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum?
De uitgerekende datum, het heeft iets magisch. Je leeft er samen naar toe. Soms dient de baby zich eerder aan, soms gaat de uitgerekende datum stilletjes voorbij. Maar hoeveel zwangere vrouwen bevallen op de uitgerekende datum?
Lees ook: Hoelang duurt een bevalling?
Uitgerekende datum
De uitgerekende datum is slechts een indicatie. Je kunt je je mentaal voorbereiden op de bevalling, maar ook voor de verloskundige is een uitgerekende datum belangrijk om te berekenen.
De Amerikaanse Janella Durham geeft zwangerschapscursussen en heeft zich verdiept in de statistieken over de gemiddelde duur van een zwangerschap en de exactheid van de uitgerekende datum bij Amerikaanse vrouwen. Wat blijkt? De grootste kans dat vrouwen bevallen is dus juist niet op de uitgerekende datum: 40% bevalt vóór 40 weken en 60% bevalt als de 40 weken gepasseerd is. Slechts 4 à 5% van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. Elke zwangerschap is anders en het is maar een berekening. 4% van de baby’s wordt voor de 37e week geboren en 10% na 42 weken zwangerschap. In de weken die daartussen zitten worden dus de meeste baby’s geboren. In week 40 tot 41, dit is ook de week van de uitgerekende datum, heb je dus de meeste kans om te bevallen.
Verschillen
Uit onderzoeken die Durham heeft bestudeerd, blijkt ook dat je afkomst een rol speelt bij wanneer je bevalt. Witte vrouwen bevallen vaak van hun eerste kind gemiddeld acht dagen na de uitgerekende datum. Voor niet-witte vrouwen geldt gemiddeld drie extra zwangerschapsdagen. Meerlingen worden over het algemeen vier weken eerder dan de uitgerekende datum geboren. 'Waarom' is een raadsel!
Lees ook: Een wiegje of een co-sleeper? De voor- en nadelen op een rijtje