35 weken zwanger: de eerste dromen
Je bent alweer 35 weken zwanger! Waar blijft die tijd? Kun je je nog de tijd voorstellen dat je niet zwanger was? Waarschijnlijk verlang je er inmiddels wel naar: je kunt vast niet wachten om je kleintje voor het eerst te zien en vast te houden. Dit kun je verwachten bij 35 weken zwanger zijn.
Langs de meetlat: 46,4 cm
Op de weegschaal: 2276 gram
35 weken zwanger: lekker slapen
Terwijl jij waarschijnlijk last hebt van slapeloze nachten door allerlei zwangerschapskwaaltjes, heeft je baby'tje een comfortabel slaapritme gekregen. Hij kent nu zelfs de remslaap: de diepe slaap waarin hij kan dromen. Misschien droomt hij of zij wel over jou... Wat een bijzonder idee! Dat is niet het enige wat er gaande is met het wonder in je baarmoeder. Bij 35 weken zwanger zijn de nieren van je baby volledig ontwikkeld. Zijn plas komt in het vruchtwater terecht, wat hij zelf weer opdrinkt. Zijn eerste ontlasting buiten de baarmoeder zal misschien een beetje schrikken zijn. Het zal een zwart, kleverig goedje zijn: meconium heet het. Ook is zijn lever in staat om afvalstoffen te verwerken. Vanaf 35 weken zwangerschap zullen vooral zijn hersenen nog blijven ontwikkelen... en dat houdt natuurlijk niet op na de bevalling. Ook krijgt je baby steeds meer een vetlaagje. Dit zorgt ervoor dat hij lekker warm blijft als hij straks buiten je baarmoeder leeft.
35 weken zwanger: Urineverlies
Een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje aan het eind van de zwangerschap is urineverlies. Door je gegroeide baarmoeder is de sluitspier van je urinebuis een beetje verslapt. Op sommige momenten kun je daardoor per ongeluk urine verliezen. Dit kan voorkomen wanneer je lacht of niest, maar het kan ook plotseling gebeuren. Helaas is er weinig aan te doen. Je kunt eventueel kiezen om een inlegkruisje in je ondergoed te leggen, zodat je geen vochtig gevoel hebt. Wees gerust, na de bevalling herstelt je lichaam en zal de incontinentie weer overgaan. Probeer tijdens je zwangerschap en na je bevalling je bekkenbodemspieren te trainen om je sluitspier weer onder controle te krijgen.
Veel vrouwen zullen bij ongeveer 35 weken zwanger ook merken dat ze vaker last krijgen van harde buiken. Gedurende je zwangerschap kun je deze voelen, maar aan het einde stijgt het aantal keren dat je een harde buik krijgt. Dit komt omdat je baarmoeder alvast 'oefent' voor de bevalling door samen te trekken. Zorg dat je genoeg rustmomenten pakt.