Bekkeninstabiliteit: wat is het en hoe ga je ermee om?

Zwanger door Redactie Ze.nl

Alsof de komst van een baby in je leven nog niet heftig genoeg is, krijgen veel zwangere vrouwen te maken met typische zwangerschapsklachten. Een bekende en behoorlijk vervelende klacht is bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit komt in verschillende vormen en maten. Maar wat is het precies, wat is de oorzaak en wat zijn de gevolgen hiervan? En kun je er iets aan doen? 

Bekkeninstabiliteit

Oorzaak bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit wordt veroorzaakt doordat zwangerschapshormonen er tijdens je zwangerschap voor zorgen dat gewrichten en gewrichtsbanden soepeler en instabieler worden. Doordat je bekkengewrichten dus ook beweeglijker worden, kunnen banden en spieren overbelast worden. Tadaaa: bekkeninstabiliteit. De klachten kunnen erg pijnlijk en vervelend zijn, en soms zelfs zo erg dat het je dagelijkse bezigheden flink kan belemmeren. Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen krijgt ermee te maken, waarvan 5 t ot 10% in heel heftige mate. Werken, boodschappen doen of soms zelfs slapen wordt dan een pijnlijke bezigheid. 

Gewrichten en gewrichtsbanden

Dat je gewrichten en gewrichtsbanden soepeler worden in aanloop naar de bevalling is natuurlijk alleen maar logisch: je baby moet er uiteindelijk wel doorheen kunnen. Maar dezelfde gewrichtsbanden houden ook je bekken bij elkaar. Als deze soepeler worden, kan er dus instabiliteit in je bekken ontstaan. Idealiter vangen je spieren eromheen dit op, maar als deze niet sterk genoeg zijn kan dit voor klachten zorgen.

Wanneer krijg je bekkeninstabiliteit?

Ben je voor het eerst zwanger, dan is de kans groot dat je halverwege je zwangerschap last begint te krijgen van bekkeninstabiliteit. Soms gaan deze klachten na een paar weken weer voorbij, soms verergeren ze tot aan de bevalling. Ben je zwanger van een tweede of derde kindje, dan kan de bekkeninstabiliteit al eerder optreden. Je gewrichten en gewrichtsbanden worden dan namelijk al eerder soepeler gemaakt. In sommige gevallen ontwikkelt bekkeninstabiliteit zelfs na de bevalling, bijvoorbeeld als de baby in een stuitligging lag voor de geboorte. 

Bekkeninstabiliteit

Waar uit bekkeninstabiliteit zich?

De pijn bij bekkeninstabiliteit kan zich op verschillende plekken en manieren uiten:

  • Rond het stuitje
  • Onderrug
  • In je heupen
  • Rond het schaambeen
  • In de liezen
  • In je onderbuik
  • In je billen
  • Achterkant/zijkant van je bovenbenen

Vaak kom je er in de loop van tijd vanzelf achter welke activiteit bij jou de pijn triggeren. Belangrijk is om alles tijdens bekkeninstabiliteit met beleid te doen. Omdat je bekken letterlijk niet stabiel zijn, hebben ze even de tijd nodig om een goede houding te vinden. Als je opstaat uit een stoel, doe dit met twee benen tegelijk, ga er even rustig voor zitten en sta dan langzaam op. Op deze manier heb je de minste kans dat het ‘erin schiet’. Tijdens het lopen kan het beter zijn om wat kleinere stappen te nemen en langzamer te lopen.

Zitten en liggen met bekkeninstabiliteit

Bij bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat je op een goede manier zit en ligt, zodat je je gewrichten en gewrichtsbanden zo min mogelijk belast. Heb je een zittende baan? Kijk of het mogelijk is dat je op een speciale bal zit. Zorg er op z’n minst voor dat je stoel goed is afgesteld: dat je benen in een hoek van 90 graden staan met je voeten plat op de grond en je rugleuning goed recht is afgesteld in je rug. Belangrijk: houd je knieën tijdens het zitten een beetje uit elkaar voor de meest stabiele houding en ga vooral niet met je benen over elkaar zitten! ’s Avonds op de bank kan het een gewoonte zijn om onderuitgezakt te hangen, maar ook hierbij is het belangrijk dat je op je houding let. Zorg voor goede kussens in je rug en onder je knieën. 

Slapen met bekkeninstabiliteit

Kun je in bed geen fijne positie vinden door je bekkeninstabiliteit, dan kan een voedingskussen helpen. Ga op je zij liggen en leg deze tussen je benen, zodat je bekken zoveel mogelijk in normale positie blijven. Hierdoor worden je gewrichtsbanden het minste belast. 

Hulp vragen tijdens je bekkeninstabiliteit

Schroom niet je partner (of iemand anders) om hulp te vragen. Jouw zwangerschap en bekkeninstabiliteit zijn écht wel een legitieme reden om niet alles meer zelf te hoeven doen. Huishoudelijke klusjes kunnen bijvoorbeeld behoorlijk belastend zijn voor iemand met bekkeninstabiliteit. Helaas pindakaas, maar dat zal toch echt iemand anders voor je moeten doen. Ook het tillen van boodschappen of andere zware dingen kun je beter aan een ander overlaten. Ben je eigenwijs en doe je het toch wel, dan kan het de situatie alleen maar verergeren en ben je straks nog verder van huis. En geloof ons: wij kennen genoeg verhalen van vrouwen die aan huis gekluisterd waren door hun bekkeninstabiliteit. Neem je klachten dus serieus! Er zijn fysiotherapeuten of osteopaten die gespecialiseerd zijn in bekkenpijn. Vraag eens rond in jouw omgeving of anderen hier ervaring mee hebben. Door middel van oefeningen of massages kunnen de klachten verminderd worden. 

Lees ook: Zijn harde buiken gevaarlijk?