Eerste menstruatie na bevalling: hoe is dat?
Nadat je bent bevallen wordt je lichaam langzaamaan weer de oude. Dat betekent ook dat je op den duur weer ongesteld zal worden. Maar wanneer word je weer ongesteld? En ben je dan ook eigenlijk direct weer vruchtbaar? Alles over de eerste menstruatie na de bevalling lees je hier.
Lees ook: In deze nieuwe kinderwagen ligt jouw kleintje het lekkerste
Eerste menstruatie na bevalling
In principe kun je de eerste menstruatie na de bevalling weer verwachten na een week of zes tot acht. Geef je borstvoeding? Dan kan je menstruatie pas veel later op gang komen, omdat de hormonen die je borstvoeding je ovulatie en dus menstruatie afremmen. Om precies te zijn onderdrukt het hormoon prolactine de opbouw van baarmoederslijmvlies en de eisprong. Hierdoor kan het zijn dat je niet ongesteld wordt.
Bij ongeveer tachtig tot negentig procent van alle vrouwen blijft de menstruatie weg tijdens de periode van borstvoeding geven. Toch zijn er ook vrouwen die in deze periode wel ongesteld worden. Er is dan ook geen reden voor paniek als je borstvoeding geeft en ongesteld wordt. Overigens maakt het voor je menstruatie na de bevalling niet uit of je vaginaal of met een keizersnede bent bevallen. De hormonen blijven hetzelfde.
Gemiddeld komt je menstruatie ongeveer drie maanden nadat je bent gestopt met borstvoeding geven weer op gang. Mocht dit na drie maanden nog niet gebeurd zijn, kun je het beste even contact met je huisarts opnemen. Een korte hormoonkuur kan je cyclus dan een zetje geven. Ook kun je weer met de pil starten terwijl je je borstvoeding afbouwt, om je menstruatie op te wekken.
Verandering menstruatie na de bevalling
Vaak wordt je menstruatie gewoon weer de oude na je bevalling. Toch kunnen er kleine dingen anders zijn door de hormonale veranderingen in je lijf. Was je voor je bevalling vrij onregelmatig ongesteld? Dan kan dat na de bevalling ineens veel regelmatiger zijn. Ook je (mate van) afscheiding kan veranderen. Als je last van het 'natte gevoel' hebt, kun je zogeheten period panties dragen. En nog een fijne bijkomstigheid: had je voor je bevalling veel last van menstruatie pijn? Na je zwangerschap wordt dit over het algemeen minder. Kleine veranderingen kunnen vaak geen kwaad, maar mocht je blijven vloeien dan is het zeker handig om even bij de huisarts langs te gaan.
Tampons
Wanneer kun je weer tampons gaan gebruiken? Dat kan ongeveer zes tot acht weken na de bevalling. Na die tijd is de wond die de placenta in je baarmoeder heeft achtergelaten namelijk weer geheeld en is er geen kans meer op infectie van een tampon.
Vruchtbaarheid
Dan nu de hamvraag: wanneer kun je weer zwanger worden na je bevalling? Nou, eigenlijk vrijwel direct. De kans dat je vier tot zes weken na je bevalling weer zwanger kunt worden is best groot. Gebruik dus altijd een voorbehoedsmiddel! Je kunt namelijk ook zwanger worden als je nog niet hebt gemenstrueerd. Het is trouwens een fabeltje dat je niet zwanger kunt worden als je borstvoeding geeft. Good to know. Dat merkt alleen als je alleen maar borstvoeding geeft. Dus niet afkolft en elke nacht meerdere keren eruit gaat om je kindje te voeden. En dan nog in het niet erg betrouwbaar. Lees eerst meer over lactatie amenorroe methode voordat je het probeert.
Anticonceptie
Hoe zit het dan met anticonceptie? Wanneer kun je daar weer mee beginnen? Als je nog borstvoeding geeft, kun je geen anticonceptie gebruiken met het hormoon oestrogeen. De minipil en het hormoonspiraal is wel een mogelijkheid. Oestrogeen kan de kwaliteit en hoeveelheid van de borstvoeding beïnvloeden. Vanaf zes weken kun je de minipil gebruiken. Deze bevat alleen progestageen. Je kunt een Mirena-spiraaltje vanaf vier weken na de bevalling laten plaatsen, ook als je met een keizersnede bent bevallen. Je hoeft dan ook niet tot je eerste menstruatie na de bevalling te wachten. Let wel op dat je baarmoedermond stugger is, als je nooit vaginaal bevallen bent. Het plaatsen van een spiraaltje kan dan ook pijn doen, maar daar kun je pijnstilling voor krijgen.