Het Grote Ontstoken Tandvlees Dossier
Een gezonde mond is niet het meest sexy onderwerp om over te praten (en te lezen), maar wel noodzakelijk. Ontstoken tandvlees lijkt zo onschuldig, maar het kan namelijk tot ernstige problemen leiden. Ziet jouw tandvlees er rood uit en bloedt het tijdens het poetsen? Dat betekent foute boel! Tijd om dit Ontstoken Tandvlees Dossier door te spitten.
Lees ook: Tips & tricks voor witte tanden
Ontstoken tandvlees herkennen
Gezond tandvlees herken je aan de roze kleur. Het ligt stevig om de tanden en is niet opgezwollen. Als het aangeraakt wordt, bloedt het niet. In het intro las je al twee symptomen van ontstoken tandvlees: een rode kleur en bloed tijdens het tandenpoetsen. Er zijn meer tekenen waaraan je ontstoken tandvlees kunt herkennen. Hier staan ze allemaal op een rijtje. Pak er een spiegeltje bij en kijk of je tandvlees de volgende signalen vertoont.
- Je tandvlees is geïrriteerd, opgezwollen en pijnlijk;
- De kleur van het tandvlees is niet roze, maar donkerroze of zelfs rood;
- Je tandvlees is teruggetrokken;
- Bij het stoken, flossen en/of tandenpoetsen bloedt je tandvlees snel;
- Eventueel heb je een vieze smaak in je mond en/of vies ruikende adem.
Soms ontstaat ontstoken tandvlees alsnog terwijl je goed voor je tanden en mond zorgt. Er zijn een aantal factoren waardoor een ontsteking sneller ontstaat:
- Diabetes mellitus
- Hormonale veranderingen (zwangerschap/overgang)
- Medicatie
- Verminderde weerstand
- Roken
- Stress
Gingivitis: ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees - ook wel gingivitis genoemd - ontstaat wanneer het gebit niet goed schoongemaakt wordt. Er blijft dan tandplak achter, die kan verharden en tandsteen vormen. Tandplak en tandsteen blijven achter tussen tanden en kiezen. Ook nestelt het zich tussen het speeltje (pockets) tussen de tanden/kiezen en je tandvlees. Hier ontstaat gingivitis: tandvlees dat ontstoken is. Door de ontsteking worden de pockets groter en kan een nog meer tandplak en tandvlees nestelen. Daarom is het belangrijk om niet te lang met ontstoken tandvlees rond te lopen.
Een stapje erger dan gingivitis is parodontitis. Dit is een heel ernstige ontsteking waarbij het bot rond de tand of kies afbreekt. Je tanden of kiezen kunnen gaan wiebelen en in het ergste geval uitvallen. Een tandarts of mondhygiënist kan parodontitis vaststellen door middel van de diepte van de pockets te meten. Met behulp van röntgenfoto's kan de eventuele afbraak van bot worden bekeken.
Zo voorkom je ontstoken tandvlees
Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Laat dat nu ook gelden voor ontstoken tandvlees. Niemand zit te wachten op dure tandartsafspraken, toch? Voer de volgende stappen uit om ontstoken tandvlees te voorkomen.
Poetsen
Een goede mond hygiëne is essentieel om je tandvlees gezond te houden. Dat betekent dus poetsen, flossen en stoken! Het advies van tandartsen is om tweemaal daags twee minuten te poetsen. Let op: poets niet te hard. Dit zorgt juist voor geïrriteerd tandvlees. Neem tijdens het poetsen ook je tandvlees mee: maak (zachtjes!) kleine cirkelvormige bewegingen. Ben je gevoelig voor ontstoken tandvlees? Gebruik dan een tandenborstel die speciaal hiervoor is ontworpen. Zo verwijdert de Philips Sonicare DiamondClean tot 10 keer met plak.
Stoken en flossen
Je voorkomt ontstoken tandvlees door het poetsen, maar ook door het reinigen met tandenstoken, ragers of flossdraad. Doe dit minstens een keer per dag. Tip van de Ze-redactie: neem altijd een doosje stokers mee en maak er een gewoonte van. Na een tijdje kun je niet meer zonder!
Tandartsbezoek
Om je tandvlees is tiptop shape te houden is het belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Hij of zij kan een check doen en hardnekkig tandplak en tandsteen verwijderen.
Bekijk hier een lesje tandenpoetsen voor dummies:
Volg je deze tips op en blijft je tandvlees rood en geïrriteerd? Maak dan een afspraak met de tandarts. Alleen hij of zij kan het tandplak verwijderen dat in de pockets bevindt. De tandarts kan je ook doorverwijzen naar een tandvleesspecialist: de parodontoloog.