Bloedverlies tijdens je zwangerschap: wat is er aan de hand?

Zwanger door Michelle Bakker

Bloedverlies tijdens je zwangerschap, dat kan goed schrikken zijn. Als je zwanger bent van een kleintje wil je natuurlijk dat alles zo vlekkeloos en goed mogelijk verloopt voor jouw baby. Dus het is niet gek dat je een beetje in paniek raakt van bloedverlies. Gelukkig heeft het vaak een onschuldige oorzaak. Toch is het belangrijk om nauwlettend in de gaten te houden wat er aan de hand is. 

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Wanneer je merkt dat je vaginaal bloedverlies hebt, bel dan meteen je verloskundige of dokter. Er hoeft niet per se iets ernstigs aan de hand te zijn, maar het is wel goed dat je dit laat checken. Ook voor je eigen gemoedstoestand kan het fijn zijn om te horen dat er niets is. Lijd je aan bloedverlies tijdens de eerste maanden van je zwangerschap? Dan kan het goed zijn dat je doorgestuurd wordt naar het ziekenhuis voor een echo. Op deze echo zullen ze dan kijken of de baby nog leeft. 

Lees ook: Zwangerschapskwalen waar niemand je over vertelt

Oorzaken bloedverlies tijdens je zwangerschap

Ervaar je bloedverlies tijdens je zwangerschap, dan kan er het volgende aan de hand zijn. 

Innesteling: Aan het begin van je zwangerschap kun je bloeden door de innesteling van het eitje. Dit is gelukkig volledig onschuldig. 

Bloedverlies na het vrijen: Wanneer je zwanger bent, heb je een extra goede doorbloeding. Hierdoor kan je pijn tijdens het vrijen ervaren, of ook bloedverlies krijgen. Dat kan even schrikken zijn, maar is geen reden tot paniek. Goed om te weten: het bloeden kan soms tot wel 36 uur lang aanhouden. 

‘Menstruatie’ tijdens je zwangerschap: Je zou denken dat het nu eindelijk eens klaar zou zijn met die maandelijkse menstruatie, maar voor sommige zwangere vrouwen geldt dit niet. Zij blijven een maandelijkse bloeding houden. 

Blaasontsteking: Als je bloedverlies tijdens je zwangerschap ervaart kan dit ook duiden op een blaasontsteking. En da’s tricky, want als je zwanger bent heb je het niet altijd even goed door als je een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking gaat ook niet vanzelf over, je dokter kan jou speciale antibiotica voorschrijven.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Wanneer de eerste weken van je zwangerschap vlekkeloos verlopen maar je na een paar weken ineens heftige buikpijnen krijgt in combinatie met bloedverlies, dan kan het zo zijn dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Dit houdt in dat het vruchtje zich niet in, maar buiten de baarmoeder heeft genesteld. 

Mola-zwangerschap: Een mola-zwangerschap betekent eigenlijk dat je een niet goed aangelegde zwangerschap hebt. Doorgaans is er geen embryo meer, maar groeit dan alleen de placenta door. In plaats van een embryo heb je dan vaak een ophoping van blaasjes (cystes) in je buik. Bij een mola-zwangerschap wordt er een curettage gedaan. 

De baby komt: Wanneer je tegen het einde van je zwangerschap bloedverlies en/of slijmverlies hebt, kan het zijn dat je bevalling binnenkort op gang komt. Het kan ook betekenen dat je placenta los is gekomen, wat gevaarlijk kan zijn voor de baby: je moet dan een spoedkeizersnede ondergaan. Je kunt dit herkennen doordat je heftige buikpijn hebt, bloedverlies en een harde baarmoeder.

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Wanneer moet je bij bloedverlies tijdens je zwangerschap de dokter bellen?

Het advies is om altijd je dokter of verloskundige te raadplegen bij bloedverlies tijdens je zwangerschap. Zij kunnen aan de hand van jouw klachten nagaan wat er aan de hand is en je eventueel geruststellen of actie ondernemen. 

Miskraam

Zo ongeveer 10% van alle zwangerschappen eindigen in een miskraam. Toch hoeft bloedverlies gelukkig niet meteen te betekenen dat je een miskraam krijgt. Ongeveer 20% tot 30% van alle zwangere vrouwen ervaart bloedverlies in de eerste maanden van hun zwangerschap. Bel gewoon altijd even je dokter of verloskundige om zeker van je zaak te zijn.